woensdag 26 september 2018

Gabardine

Om je tegen de kou te beschermen had je een palto↗︎ en als ’t regende trok je een gabardiene↗︎ aan. Het waren kledingstukken die je van je vader geërfd had, alsmede zijn kiel↗︎ en zijn marcellekes↗︎. Zo simpel was ’t leven in de jaren vijftig.
Die tijd is voorbij. Al bijna een jaar probeer ik om een gabardine te kopen, want de palto die ik heb is niet regenbestendig. Telkens als een regenzone van west naar oost over het land trekt begeef ik me naar het plaatselijke shoppingcenter waar mijn vraag alleen meewarige blikken oplevert. Daarna gaat het naar C&A en Inno. En uiteindelijk ga ik naar de kringloopwinkel, de tweedehandszaak en de stockverkoop uit faillissementen, maar waarheen ik me ook richt, steevast kom ik zonder gabardine thuis.
En nochtans: het kledingstuk bestaat. ik googel gabardine en daar↗︎ verschijnt meteen de foto van wat onmiskenbaar een gabardine is, een lange regenmantel, niet aan mode onderhevig, mantel waarin zowel de grote bourgeois, de kleine man, als de potloodventer zich kunnen vertonen.
Ik zou die gabardine daar↗︎ online wel kunnen kopen ware het niet van het prijskaartje: 1.195 € ! Ik ben een oude Belg die in Belgische franken blijft rekenen: een kleine vijftigduizend frank! Voor een gabardineJe kunt wel zeggen dat het een aankoop voor het leven is, maar op mijn leeftijd is dat geen argument meer. 

Geen opmerkingen: