zaterdag 9 maart 2019

De oude triangel, een gevangenislied



— Brendan Behan heeft duidelijk geen zin in dat glas melk. —

De Ierse republikein Brendan Behan↗︎ (1923-1964) is auteur van gedichten, liedteksten, korte verhalen, romans en toneelwerk. Hij heet een van de meest succesvolle Ierse toneelauteurs ooit te zijn. Ook is hij bekend om zijn kolossale drankmisbruik. Hij is ‘a drinker with a writing problem.' (Zijn woorden.) The Pogues hebben een lied over hem gemaakt, dat ze veelzeggend ‘Streams of Whiskey’ noemen. Bij zijn overlijden titelt een Engelse krant: ‘Te jong om te sterven, maar te dronken om te leven.
Het lied The Old Triangle — Auld Triangle — leidt een toneelstuk in, een gevangenisverhaal over de dag dat een veroordeelde geëxecuteerd wordt. Je moet hier↗︎ eens kijken naar de indrukwekkende lijst van degenen die het lied al op plaat gezet hebben. En wie het eens wil horen, kan bijvoorbeeld luisteren naar de versie van The Dubliners↗︎.
Brendan Behan kent het geluid van die triangel maar al te goed. In totaal brengt hij acht jaar in de cel door, en lange tijd ligt die cel inderdaad in het aan het Royal Canal gelegen Mountjoy Prison in Dublin. Daar wordt in die tijd een grote triangel gebruikt om de gevangenen te wekken.
De triangel heeft nog een betekenis. In het laatste couplet verbeeldt de zanger zich dat hij in de vrouwengevangenis woont. De triangel wordt dan een verwijzing naar de erotische fantasieën van de gevangenen; de triangel als vrouwelijk driehoekje, het Royal Canal als vagina.

1 opmerking:

bluno.wyns zei

Mooi stukje Flor. Ik neem het begin juni mee wanneer we een week langs de Beary Way gaan wandelen in Zuid Ierland. Lijkt me tof om dat bitterzoete liedje te zingen all along the Atlantic...