donderdag 20 juni 2019

Het huis in de duinen


— Foto 1: ik vraag me af welk huis daar staat; foto 2: Rustoord N.M.V.B., links erachter: het huis dat me interesseert; foto 3: de twee gebouwen gefotografeerd van boven op het duin; foto 4 maakt het allemaal ingewikkelder, want hier zegt de beeldbank van het kusterfgoed erover: Villa Le Chapeau d'Or, watertoren, Les Chardons in de Drift.’  Hoezo Chapeau d’Or? Dat is des te vreemder omdat de beschrijving van onderstaande foto 5 eveneens luidt: Le Chapeau d'Or — Rustoord NMBS, watertoren op hoogste duin Hogen-Hul in de Drift (kijk hier maar). Zeg nu zelf: zijn dat twee dezelfde huizen? —

In Op zoek naar een Bagatelle vraag ik me publiekelijk af, welk huis (foto 1) daar in de duinen staat. Prompt gaat bij een lezer een lichtje branden. Heeft hij niet iemand gekend die daar woonde? Hij gaat ter plekke een kijkje nemen, de hond moet toch uitgelaten worden. Daar ontmoet hij een wandelaar die zegt dat er nu een gepensioneerde trambestuurder woont, samen met diens dochter. Als dat niet het begin van een verhaal is, weet ik het ook niet meer.
Zodra de hond weer in zijn mand ligt speurt die lezer het net af: Wenduine koppelt hij aan trambestuurder en vervolgens aan De lijn die vroeger N.M.V.B. heette… En daar verschijnt op ‘s mans scherm de achterkant van een oude postkaart: V.Z.W. — Rustoord N.M.V.B. Duinenlaan 3 Wenduine. Zomerverblijf N.M.V.B. — Villa Les Chardons.
Van de achterkant gaat het naar diverse voorkanten. En wat zien we? (hierboven op foto 2): Links in de duinen staat waarlijk het huis waarom het me te doen is. Rechts ervoor staat een ander huis, zelfde stijl. Vooraan de tramsporen. Die sporen liggen daar nog, maar het huis, er vlak achter, is verdwenen. In de linker bovenhoek vermeldt de kaart: Wenduine, Rustoord N.M.V.B.
Andere foto’s volgen. Ze tonen beide huizen in een ander perspectief: Op foto 3 is dat het rustoord, met groot terras en rechts boven ‘ons’ huis, waarvan ik me nu afvraag of het altijd een — dan toch wel groot uitgevallen — conciërgewoning geweest is of dat het ook deel uitmaakt van het rustoord, misschien wel als keuken. Of was het ene huis een 'rustoord' en het andere een 'vakantieverblijf'? En tenslotte foto 4, beeld uit 1959, waarop de twee huizen van links benaderd worden en waarvan de toelichting hier vreemd genoeg luidt: Villa Le Chapeau d’Or, watertoren, Les Chardons in de Drift. De toelichting is bedenkelijk, want een watertoren zie ik niet. En zou dat waarlijk Le Chapeau d’Or zijn? Laat me toe te twijfelen, zeker als ik dat beeld vergelijk met die ‘andere’ gouden hoed op foto 5, waar rechts wel een watertoren te zien is.
Flor Vandekerckhove

Met dank aan Dirk Reunbrouck voor het opsnorren van de gegevens.

1 opmerking:

Unknown zei

Geachte Heer,

als zoon van een werknemer van de NMVB(Kessel-Lo,Grimbergen,Wemmel) ben ik met mijn ouders vaak in Wenduine op vakantie geweest.(periode midden jaren 50 tot midden jaren 60 ongeveer)
Meestal logeerden wij bovenaan in het achterste gebouw samen met de verantwoordelijke en het personeel, als ik me niet vergis hebben we 1 maal in het grote gebouw verbleven,na een tijd waren dit appartementen(kamers) voor families met meerdere kinderen.
Volgens mij dateert foto 4 uit die tijd,vooraan beneden was de eetzaal als ik me nog goed herinner.
Ik weet dat ik nog foto's van toen heb maar moet ze terugvinden(heb er heel veel)

Het adres van dat vakantieverblijf was Drift in Wenduine met een tramhalte voor de ingang dacht ik.
In die periode woonden wij Brussel/Heizel en werden we per bus vanuit Brussel(toenmalig busstation onder de Martinitoren(Rogierplein) naar Wenduine gebracht met enkele tussenstops voor mensen uit Oost-Vlaanderen.

Ik denk nog altijd met veel plezier en heimwee naar die tijd terug.

Met vriendelijke groeten

Hubert Collaer(70j)