zondag 23 januari 2022

Was de minigolf een Tom Thumb Golf?



OVER HET GRAND HOTEL de l’Espérance, hoek Duinenstraat en Driftweg in Bredene, heb ik het eerder↗︎ al gehad. Een van de vijf foto’s die ik toen aan dat stuk toevoegde, staat hierboven. De postkaart toont ons het minigolfterrein naast het hotel, er kijken ramen op uit en op de hoek zie ik ook een zijingang van het hotel. Aan de overkant van de Driftweg staan kinderspelen en zitbanken in een lusthofje. Daarachter de tramhalte, een glimp van de Koninklijke Baan en de strandtoegang die we als het Dunegat — duingat — kennen. Ik vermoed dat de aarden weg onderaan deze is thans Peter Benoitlaan heet.
Van wanneer dateert dat golfterrein? Wie baatte het uit? Was er een band met het hotel? Op de postkaartfoto heet het terrein The Tom Thumb Golf. Naam die verwijst naar de Amerikaanse dwerg Tom Thumb↗︎ uit het befaamde Barnum↗︎ circus; minigolf genaamd naar een minimens. In Amerika waren toen duizenden Tom Thumb golfterreinen. De Engelstalige Wikipedia geeft veel namen↗︎ aan het spel; wanneer die encyclopedie specifiek Tom Thumb golf schrijft, betreft dat een patent↗︎ uit 1927 waarbij speelterrein en spel aan welbepaalde eisen voldoen. Is dat ook het geval voor het terrein naast l’Espérance? 
Dat zou kunnen, in de beschrijving van een minigolf in Koksijde lees ik hier↗︎: ‘In het interbellum worden de eerste mini-golfs aangelegd. Aan de kust gaat het telkens om Tom Thumb (…) Deze mode komt overgewaaid uit de USA. (…) Om het mondaine publiek de mogelijkheid te bieden zich uit te leven aan de kust wordt de eerste mini-golf geopend in Knokke-Het Zoute in 1931 en in 1933 zijn er in de verschillende kustgemeentes al elf. Er worden zelfs tornooien ingericht tussen de verschillende clubs die alle dezelfde naam dragen. (…)' Of is de Tom Thumb in Bredene meer zoals we ‘bic’ tegen een stylo zeggen, ook als die van een ander merk is. (Niet elke waterverwarmer is een Bulex, maar we zeggen desalniettemin dat de bulex kapot is. Wanneer ik mijn kodak zoek, dan vind ik hopelijk mijn fototoestel dat nochtans Sony heet…) 
Leert de foto ons iets over het jaar waarin het beeld geschoten werd? Boven de zijingang van het hotel staat een muurschildering waarop we, loep ter hand, haast zeker een art deco tekening van René Vincent↗︎ herkennen. De kunstenaar beeldt een jonge vrouw uit die op het punt staat een backhand-shot te spelen. De tekst onderaan de poster, en ook onderaan de muurschildering, luidt: Raquette Ram à la Vogue. Reclame voor tennisraketten! Die reclame staat daar niet toevallig, het hotel beschikt aan de kant Duinenstraat over tennisvelden. De poster van Vincent dateert van 1930, we mogen ervan uitgaan dat de tekening nadien op tal van muren gereproduceerd werd. 

1 opmerking:

De laatste vuurtorenwachter zei

Architect Erwin Mahieu meldt me: De opname van de foto van deze minigolf moet gesitueerd worden rond 1935 of 1936. Je zichtkaart werd uitgegeven door Nels met als onder uitgever bazaar ‘A la Plage’. Deze was maar actief vanaf circa 1935.
De tramhalte die we zien was in 1937 al vervangen door een mooi stenen art deco gebouwtje… Dus twee datums waartussen de opname moet vallen voor de foto van deze minigolf. Wie deze minigolf bouwde en uitbaatte… geen idee. (dat moet ik nog opzoeken). Lang heeft deze minigolf niet bestaan. De Duitsers waren tijdens WOII geen zo’n grote liefhebbers.
Wel gingen ze graag rolschaatsen op de rolschaatspiste van de toen gloednieuwe casino in Bredene (ontwerp van arch. Gaston Lingier)!!!! De minigolf werd na de oorlog niet heraangelegd.