vrijdag 18 maart 2016

Het klasje van juffrouw Capoen


Hebt u uw naam al eens getikt in het vakje ‘Zoeken in deze blog’? Dat moet u echt eens doen, want er bestaat een kans dat het vuurtorenlicht van De Laatste u ooit al eens beschenen heeft. Of een van uw ouders. Of een naamgenoot die ooit in Bredene school gelopen heeft. 
Dat is wat Luc Blomme (1942) ontdekt wanneer Google hem naar een stukje leidt dat Een verliefde kleuter heet. Daar herkent hij zichzelf op een foto uit lang verleden dagen. Over die foto heeft hij trouwens meer te vertellen. Het kan best zijn, zegt hij, dat ondergetekende verliefd geweest is op kleuteronderwijzeres Elvire Casier, maar, zo voegt hij eraan toe, dat is niet de jonge vrouw die op die foto staat, dat is iemand anders. Hij herkent nog meer mensen en hij dateert de foto: 1946-‘47.
Zo komt het dat dit beeld, dat acht maanden geleden in de blog terechtkwam, er vandaag helemaal anders uitziet. U moet hier maar eens kijken.
De reactie van Luc Blomme heeft me verheugd. En de foto die hij me nu opstuurt verheugt me nog meer. Daarop zien we niet de kleuterklas van 1946-’47, maar die van het voorgaande jaar, 1945-’46. Over de datering bestaat niet de minste twijfel, want op de achterkant heeft Lucs moeder geschreven: ‘1ste kindertuin 24 juni 1946. Luc 4 jaar.’
Kleuterleidster Capoen heeft haar naam niet gestolen, want zij is de enige kapoen die de moeite doet om een beetje vrolijk te kijken. Al de anderen vinden de klasfoto een bloedserieuze zaak, wellicht kijken ze daarom zo ernstig in de lens. Van die anderen herkent Luc Blomme zeker (1) Mireille Vanblaere; (2) Lucien Tas; (3) Fernand Tas; (4) Luc Blomme; (6) Norbert Portier; (7) Rudy Hoorens; (8) Guido Segaert; (9) Norbert Vermeersch; (10) Freddy David; (13) Romain Gevaert; (14) Michel Storme; (15) Marcel Elegeert; (16) Gilbert Depoorter; (21) Willy Bruneel en (22) Rita Poppe. Mireille Vanblaere herkent in nummer 11 Margriet Aspeslagh.
Enige twijfel rijst er betreffende (12) Alfons Derycke; (19) Pierre Maes en (20) Freddy Verlee. Helemaal onbekend blijven voorlopig de nummers 5, 17 en 18. Hier volgt dan ook de bede om me te helpen de namenlijst te vervolledigen.
Wat ik me ook afvraag is dit. Waarom heeft Rudy Hoorens eigenlijk die zotskap op? Heeft hij zijn muts vergeten af te doen? Is hij het feestvarken van de dag? Of ontwaren we hier een voorloper van de hatelijke ABN-acties waarbij dialectsprekers de zwarte piet toebedeeld krijgen? Wie zal ’t zeggen? Of het zouden die van 't jaar 1942 moeten zijn.
Flor Vandekerckhove
Een reactie posten