zondag 16 april 2017

Een garnaal Pink Floyd genaamd


— Still uit Pink Floyd – Another Brick in the Wall. 
Het filmpje staat onderaan deze post. —
In de fait divers van de krant lees ik dat er een nieuwe garnalensoort ontdekt is. Een ander mens heeft daar wellicht geen oog voor, maar omdat ik een kwarteeuw lang uitgever van Het Visserijblad geweest ben, trek ik me nog altijd zo’n dingen aan.
De ontdekker is een Belg. Hij heet Sammy De Grave en hij is iets hoogs in Oxford. De Grave heeft zijn ontdekking een opvallende naam gegeven. Het beestje heet nu Synapheus pinkfloydi, zo genoemd naar de Britse rockgroep Pink Floyd.
Omdat je in deze tijden van fake news niet voorzichtig genoeg kunt zijn heb ik het bericht ondergezocht. De Grave bestaat wel degelijk en hij is echt een vorser die zich in garnalen specialiseert. De garnaal genaamd Pink Floyd is een realiteit. Er bestaat ook een uitleg voor: ‘De 120 decibel die het garnaaltje produceert, maakt het een van de luidste dieren van de oceaan. Hij overtreft daarmee ook gemakkelijk het geluidsniveau van het gemiddelde rockconcert.’
Pink Floyd, niet de garnaal maar de rockgroep, heeft een ietwat speciale status in mijn leven. Het is een van de weinige rockgroepen die een song geproduceerd heeft waarvan ik heel de tekst kan meezingen: We don't need no eduction/ We don't need no thought control/ No dark sarcasm in the classroom/ Teachers leave them kids alone/ Hey! Teachers! Leave them kids alone/ All in all it's just another brick in the wall/ All in all you're just a brick in the wall.
De song, Another Brick in the Wall (Part 2), was destijds een hit, er werden miljoenen platen van verkocht. Telkens ik het op de radio hoorde kon ik niet laten om het mee te zingen, en, pas op!, ik was toen al in de dertig. In dat meezingen is wel verandering gekomen toen ik voor het eerst hoorde dat ook mijn kinderen het zongen. Ik vond dat mijn nageslacht van nature al genoeg overtuigd was van we don't need no eductionHet was onnodig dat ik er nog een schep bovenop deed.

Flor Vandekerckhove


Een reactie posten