maandag 29 januari 2018

Hotel California heropgezocht


Godver! ’t Is te hopen dat The Eagles mijn blog niet lezen.
Waarom die merkwaardige gedachte me overvalt vertel ik je straks. Eerst moet ik het over een krantenbericht hebben.
Het staat in De Morgen: ‘The Eagles hebben een rechtszaak tegen een hotel in Mexico in der minne geregeld’. Het etablissement heet namelijk Hotel California en dat is ook de naam van de grootste hit die De Arenden gemaakt hebben. Volgens de klagers ‘moedigt het hotel de bezoekers actief aan om te geloven dat er een band bestaat tussen het hotel en de song.’
Dat Mexicaanse hotel is eigenlijk maar een hotelletje: 11 kamers. Waarom maken The Eagles zich daar druk om?
Het zou trouwens best kunnen dat er een connectie met de song is, want het hotel is ouder dan het lied. Bovendien is de regio bij ouwe rockers niet onbekend: Keith Richards trouwde in die streek met Patti Hansen. De lyrics wijzen ook wel in die richting: On a dark desert highway, / cool wind in my hair… / Up ahead in the distance, / I saw a shimmering light… Wie de foto bekijkt kan het zich allemaal perfect voorstellen: There she stood in the doorway. Samen met mij zal je het beamen: yes she can!
We weten echter met zekerheid dat de song niets met dat hotel te maken heeft. Het lied is een allegorie op de decadentie waarmee popsterren in Amerika te maken krijgen, en die al zoveel slachtoffers gemaakt heeft. Dat aan die decadentie niet te ontsnappen valt, daarover is 't dat The Eagles zingen: 'We are programmed to receive. / You can check out any time you like, / But you can never leave!'
Dat verklaart nog niet waarom ze de kwestie voor de rechtbank wilden slepen. Wat hieronder staat verklaart dat dan weer wel.
De hoteleigenaars waren een beetje te gulzig. Ze wilden Hotel California als handelsnaam in Amerika opeisen. Misschien hadden The Eagles dan wel een deel van hun rechten moeten afstaan. Daar hebben ze een stokje voor gestoken en misschien moeten de hoteliers nu wel dokken.
Tijd om terug te keren naar mijn openingszin. Waarom hoop ik dat The Eagles mijn blog niet lezen? Wel, ook ik heb me Hotel California destijds toegeëigend. In 2014 publiceerde ik een verhaal onder die naam, waarin ik beweer dat het hotel op de Oostendse Visserskaai staat. En dat het een spookhuis is. Je moet hier maar eens kijken.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: