woensdag 21 maart 2018

Slangen, tante en een leguaan

Op de tram komt hij naast me zitten. Hij moet naar Blankenberge. Daar gaat hij een tante opzoeken die niet zijn tante is, maar hij noemt haar wel zo: tante. Werken doet hij niet, hij is een invalide. Zijn rug. Door de landbouw. Weet ik dat de landbouw een benadeelde sector is? De bouw krijgt premies, het metaal krijgt premies, het toerisme krijgt premies, alles krijgt premies, maar de landbouw krijgt niets. De mensen zeggen wel dat boeren rijk zijn, maar ze maken verlies. Als de prei rot is kan die boer ze nergens meer kwijt. Hij kan me nog voorbeelden geven. Ik schud lichtjes het hoofd, ten teken dat het onnodig is.
Hij is invalide, werkt niet, maar is wel actief. Hij heeft een kleine groentetuin en binnenkort misschien een grote, want hij kan in Limburg terecht bij iemand die kost en inwoon over heeft voor het onderhoud van de tuin, een grote tuin. Hij heeft helaas vergeten het telefoonnummer te noteren.
Intussen heeft hij werk genoeg met zijn slangen, een grote en twee kleintjes. Je moet ze in ’t midden oppakken, niet achteraan, want daar zijn die beesten teer. En je moet ze maandelijks een muis geven, bij voorkeur een levende. Hij moet dan eerst de drie slangen van elkaar scheiden, want terwijl ze aan ‘t eten zijn zouden ze ook elkaar opeten, en in je vinger bijten ook, want slangen zien het onderscheid niet tussen een vinger, een andere slang en een muis; ze zien alleen infrarood. 
Hij heeft dat al eens gehad, een slangenbeet, dat tintelt een beetje, dat zwelt een beetje, verder niets. Voor de rest kun je ze wel samenhouden in een terrarium, zolang er niets te eten valt doen ze elkaar geen kwaad.
Weet ik dat je een leguaan kunt temmen? En weet ik waar een leguaan zit als je hem niet kunt vinden? Boven in de gordijnen zit zo’n leguaan dan, want de warmte stijgt en boven in de gordijnen is het warmst van al.
Mijn halte. De tram rijdt weg en ik kijk hem na tot hij achter de bocht verdwenen is. In mijn neus blijft een onaangename geur hangen. Zo ruikt een terrarium, denk ik. Of die tante, dat kan ook.

Flor Vandekerckhove

Geen opmerkingen: