In het pre-digitale tijdperk hield ik ze in schriftjes bij, m’n leesnotities. Meestal citaten, iets wat me bij ’t lezen opgevallen was, iets wat me ’t onthouden waard leek, iets wat ik later misschien nog kon gebruiken, een enkele keer was het een boekrecensie. De tijd van zo’n schriftjes ligt nu achter me, de leesnotities zijn naar dit scherm verhuisd. Voor de lezer zijn het ietwat nutteloze posts, voor de schrijver daarentegen zijn ’t nuttige hulpmiddelen. Onderstaande notities komen uit Fifty Years Since MLK.
In een na zijn dood gepubliceerd essay wijst Martin Luther King erop dat de 'zwarte revolutie' verder gaat dan rights of Negroes. De strijd die hij voert ‘legt een kwaad bloot dat diep geworteld is in de hele structuur van onze samenleving, (…) systemische in plaats van oppervlakkige tekortkomingen (…)’ Hij brengt de Amerikaanse oorlog in Vietnam in verband met de slechte toestand in de Amerikaanse steden: sloppenwijken, werkloosheid en politiegeweld.
In een krantenstuk dat een week voor zijn dood in de New York Times staat, zegt King: ‘Je kunt zeggen dat we in zekere zin bij de klassenstrijd betrokken zijn.’ Armoede en ongelijkheid in het hele land uitroeien, zegt hij, zal ‘een lange en moeilijke strijd worden, ons programma roept op tot herverdeling van economische macht.’ Wat mij daarin intrigeert is dat ‘in zekere zin’. Formuleert hij het voorzichtig om andersdenkenden in zijn beweging niet voor het hoofd te stoten?
King wordt vermoord — 4 april 1968 — voordat hij zijn nieuwe strategie in de praktijk kan brengen: een multiraciaal leger van armen dat naar Washington optrekt om economische rechtvaardigheid te eisen. Hoe zijn denken verder geëvolueerd zou zijn, blijft voor altijd in nevelen gehuld. Wel weten we dat de 'onderling gerelateerde gebreken' in de VS niet verminderd zijn, eerder integendeel. De rijkdom aan de top is blijven toenemen, de miserie onderaan eveneens.
Flor Vandekerckhove
Fifty Years Since MLK (Boston Review / Forum) 2017. Redactie Brandon Terry. Met teksten van Christian G. Appy, Andrew Douglas, Bernard E. Harcourt, Elizabeth Hinton, Samuel Moyn, Ed Pavlić, Aziz Rana, Barbara Ransby, Keeanga-Yamahtta Taylor, Brandon M. Terry, Jeanne Theoharis en Thad Williamson. 128 pp.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten