zaterdag 6 maart 2021

Patti Smith, Drs. P en ik

— Links een puntdichter, rechts een punkdichter, Drs. P en Patti Smith. —


Je kent het wel, ollekebolleke is een kinderversje, een aftelrijmpje. Het is ook een dichtvorm, alhier in 1974 geïntroduceerd door Drs. P. (1919-2015). Wie zich deze Drs. P herinnert, weet dat hij tegelijk olijk en ernstig is. Van die dubbelzinnigheid getuigt ook diens Handboek voor plezierdichters, waarvan de eerste editie inmiddels antiquarische waarde heeft, je betaalt er nu minstens 170 euro voor. Drs. P is wat men noemt een puntdichter. Zijn humor is legendarisch, doch… Zo losjes de inhoud, zo streng de vorm. Het ollekebolleke hangt vast aan zo'n strenge vormregels dat ik ze geeneens wil opnoemen. Sta toe dat ik me beperk tot de zesde lijn, die bestaat uit één zeslettergrepig woord, met de hoofdklemtoon op de vierde lettergreep. 
Ollekebolleke is maar een van de dichtvormen van Drs. P. Hij is ook de bedenker van de balladette, balladine, onzijn, biling (afwisselend in twee talen)… Zestig in totaal. Naast dichtvormen bedenkt hij ook specifieke rijmvormen waarvan ik u het slinkrijm niet wil onthouden: stroef - troef - roef - oef. Al deze vormdwang heeft tot een indrukwekkende productie geleid. Op zijn naam staan minstens tien bundels met ollekebollekes.
Ik heb het geprobeerd, maar zo’n ollekebolleke is niets voor mij. Wel voor mij is het samenbrengen van twee mensen die niets met elkaar van doen hebben, een puntdichter en een punkdichter. Dan zeg ik algauw: nauwelijks een letter verschil, ik breng ze samen. In casu Drs. P en Patti Smith. Weet u trouwens dat u naar Patti (°1946) en mij (°1949) kunt luisteren — jawel, jawel samen — terwijl we een gedicht van William Blake declameren? Samen ja. Ik plaats het hieronder.
Flor Vandekerckhove


Patti Smith en Flor Vandekerckhove

samen op youtube

www.youtube.com/watch?v=SoRnd_aS6qk

1 opmerking:

Wil I. zei

Toeval ?
In lang vervlogen tijden had ik alle LP's van zowel Drs. P als van Patti Smith ... Allebei ook 2 keer live gezien.

Sweet memories ...

Wil I.