donderdag 11 maart 2021

Piet Fluwijn en Bolleke: de avonturen van een vader en zijn zoon



Lang voor Hendrik Conscience van mij een boekenman maakt en lang voor ik het meesterlijke jongensboek Jan zonder Vrees kan lezen, is er al de krant. Ik mag dan nog ‘ongeriefd van woorden’ zijn - Gezelle - ik kan wel prentjes kijken. Mijn ouders zijn volkse, katholieke mensen, hun eerste krant is Het Volk, dagblad dat bij die afkomst past. Nog voor ik kan lezen wordt die krant gewisseld voor een liberale, Het Laatste Nieuws, wissel die erop duidt dat mijn ouders zich als kleine zelfstandigen positioneren. 
’t Is in dat Laatste Nieuws, vertel ik hier, dat ik Eric de Viking leer kennen, maar voortschrijdend inzicht leert me dat deze Eric niet mijn eerste strip is. Het Volk gaat aan Het Laatste Nieuws vooraf en daarin staat wekelijks ’t Kapoentje, een uitneembare kinderbijlage. Daaruit herinner ik me levendig De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke.
Piet Fluwijn wordt al van 1944 door Marc Sleen getekend, een jaar later komt Bolleke bij de familie Fluwijn wonen en vanaf 1947 beleven ze samen avonturen in ’t Kapoentje en dus ook in Het Volk. Dat duurt tot 1964, goed voor in totaal 850 gags. 
In de aankondiging van een online stripwinkel lees ik: ‘Uitgeverij Het Volk bundelde tussen 1956 en 1964 al een selectie van de afleveringen van "Piet Fluwijn en Bolleke" onder de reeksnaam "De avonturen van een vader en zijn zoon". Diezelfde reeksnaam wordt ook door Uitgeverij Adhemar gebruikt om alle afleveringen in chronologische volgorde uit te brengen. Voor elk nieuw album tekent Urbanus vertelt-tekenaar en de vroegere rechterhand van Marc Sleen, Dirk Stallaert, een exclusieve cover. Elk album zal ook een dossier bevatten waarin de afleveringen gedateerd worden en interessante illustraties worden afgedrukt.’

En zelf eigen ik me al eens
op situationistische wijze
een Amerikaanse comic toe

2 opmerkingen:

Philippe Clerick zei

Dat is een hele goeie van Piet Fluwijn en Bolleke. Ik heb die strips wel niet in huis. De mooiste gag vond ik die van 'groot en sterk'. Bolleke moet zijn bord leeg eten om groot en sterk te worden. Hij heeft een plan en gaat op stap, terwijl hij telkens herhaalt: 'groot en sterk'. Ten slotte gaat hij op een muur een enorm Bollekeslichaam schilderen, en gaat dan op een ladder staan achter die muur, zodat zijn hoofd boven het geschilderde lichaam uitsteekt. Zijn vader komt langs en valt om van verbazing.

danielmclion zei

Klinkt mij ook bekend! Wij hadden ook Le Matin met daarin Ferdinand en zoon. Menige gag zag ik terug in Jef Neys zijn “Avonturen van Jommeke”.