vrijdag 13 augustus 2021

Café Paris, geschiedenis van een ijkpunt

 

In Oostende is Petit Paris een ijkpunt. Iedereen kent het. Ligt iets voor of achter Petit Paris? Is ’t verder dan Petit Paris? Komt die straat uit op Petit Paris? Ook Bredene had zo’n Paris-ijkpunt. Is ’t voor of achter café Paris? Moet je links of rechts afdraaien aan café Paris? Is ’t verder dan café Paris? Hoe het kleine, afgelegen, bouwvallige gebouwtje aan zo’n grootse naam kwam, was ons een raadsel. Erwin Mahieu loste het op. (°) 

Tot in 1846 is er geen bebouwing op de hoek van de Keerweg (toen Heerweg) en de Duinenstraat (toen Dyck ter Wateringhe van Blankenberge). De smalle weg op de brede dijk dient hoofdzakelijk om akkers en weilanden te bereiken. Franciscus Vanparys 
(°1811 - †1880) neemt een stukje van die dijkkant in erfpacht en in 1849 staan daar twee huisjes op, elk 24 vierkanter meter groot. Later worden ze samengevoegd.
Vanparys! Voel je hem komen? Of de timmerman daar drank verkoopt, weten we niet. Wel weten we dat hij met Anna (De)Bruyne drie kinderen heeft, een ervan heet Jozef (°1849). Ook hij wordt timmerman, en na het overlijden van de ouders blijft hij daar wonen. Hoe het hem verder vergaat, blijft in nevelen gehuld, maar dat geldt niet voor het huis. In 1912 is het van Virginia Derieuw, een weduwe. Ergens staat dat zij in Gistel bierbrouwster geweest is. Een volkskundige auteur als Erwin Mahieu ga je dat niet luidop horen zeggen - hij beperkt zich tot rotsvaste feiten - maar mij zou het verwonderen mocht Virginia (weduwe en bierbrouwster) in het huis, bekend als ’t huis van Parys, geen estaminet openen. Temeer daar er in 1912 een verbouwing is: ‘De zuidoostelijke hoek van het gebouw werd afgeschuind en voorzien van een deur.’ Een cafédeur denk ik dan en erboven komt een wervend plakkaat ‘IN PARYS’.  Waarna de herinnering aan de familie Vanparys vervaagt en tegen de tijd dat wij daar rondfietsen, vragen wij ons af hoe het komt dat zo’n wankel huisje aan de pretentieuze naam van een wereldstad komt. 
Enter Ivan Schamp↗︎ die ook een en ander weet: ‘De laatste bewoner is Charles David, oom van mijn moeder en ook van Ronny David↗︎.Tegen die tijd was het café een afgelopen zaak, maar het biljart stond er nog.’ Ivan en Ronny zijn er als knapen zo nu en dan met de keu in de weer. Over de familiebanden van Charles David weet Ivan ook nog dat hij de vader van Germaine David is, die samen met haar achtgenoot Firmin Decoo↗︎ in Bredene met groente en fruit ventte. Hun zoon, Arie Decoo↗︎, was destijds een jonge wielrenner en ik was een van zijn nog jongere supporters. Schamp merkt nog op dat Café Paris voortleeft: de cafetaria in het daarbij gelegen WZC Jacky Maes werd ernaar genoemd. En Mahieu wijst ons erop dat ook de herinnering aan de Duinenstraat als dijk voortleeft: het CM-gebouw dat op de plaats van Café Parys staat heeft een feestzaaltje dat ‘Ter Sydelinghe’ heet, terzijde de dijk dus.

(°) Erwin Mahieu. Estaminet Parys in Roepsteen, tijdschrift van Ter Cuere, nr. 253, oktober 2019.
In DLVuurtorenwachter dateert dit stukje van 2021. In 2023 presenteer ik het aan de FB-groep Oostende Nostalgie en ook aan Bredene Retro.

Ook dit e-boek van Flor Vandekerckhove is gratis voor wie erom vraagt. 

Vragen doe je via liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: