dinsdag 17 augustus 2021

Queeste naar Vlaamse identiteit eindigt in Ieper



Halverwege augustus 2020 vat ik een queeste aan, een zoektocht naar Vlaamse identiteit. Bijna een jaar lang trek ik, binnen de grenzen van wat eertijds het graafschap is, naar steden en dorpen — veel ervan nooit eerder door mij bezocht — en speur er op geheel eigen wijze naar wat het betekent Vlaming te zijn. Ik doe het in Brugge↗︎, Bornem↗︎, Dendermonde↗︎, Aalst↗︎, Geraardsbergen↗︎, Zarlardinge↗︎, Ronse↗︎, de Kluisberg↗︎, Avelgem↗︎, Moerbeke↗︎Menen↗︎, Ieper↗︎, Poperinge↗︎, Veurne↗︎, Rupelmonde↗︎, Alt-Hoeselt↗︎, Damme↗︎, Loppem↗︎, Lichtervelde↗︎, Diksmuide↗︎, Sint-Jacobskapelle↗︎,Hulst↗︎, Meerdonk↗︎, Roeselare↗︎ en Deinze↗︎. Dat ik nu in Ieper ben, waar ik al eerder al was, toont aan dat we rond zijn.
Tijd om de synthese te maken. Wat heb ik geleerd over de Vlaamse identiteit waarover nationalisten het altijd hebben? Dat niets menselijks ons vreemd is, heb ik geleerd, en dat we niet beter (en ook niet slechter) zijn dan anderen. Wat ik ook geleerd heb is dat de pretentie van de nationalisten nergens op slaat. Daarom is het ook goed dat ik mijn queeste afsluit in het natuurgebied Palingbeek in Ieper, naast het monument↗︎ van Koen Vanmechelen↗︎, een van Vlaanderens grootsten. Het is geen toeval dat hij daar zijn ei legt. Met zijn wereldbekend Cosmopolitan Chicken Project↗︎ kruist hij kippen om uiteindelijk de universele superbastaard te kweken, metafoor voor de mondiale smeltkroes↗︎, idee die ik niet ongenegen ben. Daarom breng ik nu mijn eigen kip mee voor Koen, Meneer Delanghe↗︎, een prachtexemplaar van de door mij ontwikkelde Vlaamse bergkip↗︎, zeer geschikt om ach, enzovoort enzovoort. Die drie laatste woorden komen van Jeanneke, echtgenote van Louis Paul Boon. Naar verluidt zet zij die als slot onder De voorstad groeit. En als ’t goed is voor Boontje, is ’t ook goed voor mij.
Flor Vandekerckhove

Van deze queeste werd inmiddels een e-boekje gemaakt, korte teksten, straffe beelden. Met een mooi voorwoord van Jan Loones. Ook dit e-boek van Flor Vandekerckhove is gratis voor wie erom vraagt. Meer info hieronder. Vragen doe je eenvoudig met een mailtje naar liefkemores@telenet.be.


Geen opmerkingen: