zondag 1 augustus 2021

In Gent? In Deinze!

In de showroom nestel ik me als een echte Onslow in de sofa en speur het internet af: hoe kan deze stad mijn queeste aanzwengelen?


Mijn vriendin wandelt Vlaanderen af. Zelf ben ik niet zo’n wandelaar, ik zet haar af op de vertrekplaats en haal d’r op waar ze er die dag mee ophoudt. Intussen zoek ik een plek waar ik mijn queeste naar Vlaamse identiteit kan intensifiëren. Eerder heb ik u daartoe al meegenomen naar Brugge↗︎, Bornem↗︎, Dendermonde↗︎, Aalst↗︎, Geraardsbergen↗︎, Zarlardinge↗︎, Ronse↗︎, de Kluisberg↗︎, Avelgem↗︎, Moerbeke↗︎Menen↗︎, Ieper↗︎, Poperinge↗︎, Veurne↗︎, Rupelmonde↗︎, Alt-Hoeselt↗︎, Damme↗︎, Loppem↗︎, Lichtervelde↗︎, Diksmuide↗︎, Sint-Jacobskapelle↗︎, Hulst↗︎, Meerdonk↗︎ en onlangs nog naar Roeselare↗︎. Vandaag stop ik aan een meubelwinkel die Weba heet. Waar bevindt die zich? In Gent! in Deinze! In Gent! in Deinze! In Gent! in Deinze! In … [Mijn kleine verwijzing maar de clip↗︎ waarmee Marec deze winkels in Vlaanderen wereldbekend gemaakt heeft.]
In mijn geval is ’t Deinze. In de showroom nestel ik me als een echte Onslow in de sofa en speur het net af: hoe kan deze stad mijn queeste aanzwengelen? Bij de lijst bekende Deinzenaars blijft mijn oog haken aan Pater Mestdagh↗︎ (°1916 - †2007). Zelf verneem ik alzo voor ’t eerst iets van deze liedjeszanger, maar misschien kent u hem wel als De zingende pater of als Troebadoer van het Heilig Hart. Hij neemt vele platen op en belandt ermee hoog in de Vlaamse hitlijsten: het Vlaamse equivalent van Soeur Sourire↗︎! Wie deze blogpost over Mestdagh↗︎ leest, zal net als ik onder de indruk komen van ’s mans veelzijdigheid.
Het leven van deze troebadoer — progressieve spelling, weet je nog? — herinnert mij sterk aan het Vlaanderen van mijn kindertijd. Zo gaat het er in die tijd aan toe: jongen wordt jezuïet, moeder fier, jezuïet wordt verliefd, ontvliedt de orde en wordt door familie verstoten, moeder weigert nog met haar zoon te spreken en houdt dat vol totterdood. Zij vindt dat normaal. Mocht u tot degenen behoren die twijfelen aan het nut van Mei 68, kunt u alsnog uw mening bijstellen.
Flor Vandekerckhove


26 stukjes van de queeste werden verzameld in een boekje en verlucht met passende foto’s. 70 bladzijden puur Vlaams speurwerk in alle hoeken & kanten van ’t land, een scheve zoektocht naar de eigen identiteit. Met een voorwoord van Jan Loones↗︎. Het boekje (e-boek, pdf) is gratis voor wie erom vraagt. Doe het nu via liefkemores@telenet.be. —

Geen opmerkingen: