woensdag 27 januari 2021

Een klasfoto uit 1934



’t Gebeurt niet alle dagen dat ik iets van Hugo Jonckheere verneem, maar als ’t gebeurt, brengt hij goed nieuws: ‘Ik heb hier een klasfoto gevonden, gemaakt op de speelplaats van de school in Bredene-duinen, vermoedelijk in 1933-’35, en ik heb een blad met daarop alle namen.’ Daar voegt hij aan toe: ‘Velen zijn mij via mijn vader en schoonvader bekend.’ Zo’n kans laat De Laatste Vuurtorenwachter niet passeren, niet weinig wijkbewoners zullen de naam van hun vader op deze foto zien staan; net als ik trouwens, die daar onverwachts Marcel (nummer 24) zie staan, knaap die later mijn vader wordt.
Er is een namenlijst, helaas geen nummering. Ik breng die zelf aan en word daarin geholpen door een andere schoolfoto. Die staat hier↗︎; van die weten we dat hij in 1932-33 gemaakt werd, minstens een schooljaar eerder. De jongens die op beide foto’s voorkomen zien er daar inderdaad jonger uit, wat me toelaat een hok te wagen: 1935. De jongens zijn pakweg 13 jaar.
1 Maurice Pyra; 2 Maurice Debree; 3 Fons Gillis; 4 Frans (Jan) Jonckheere; 5 Remi Bertens; 6 Raymond Leerman; 7 Roger Jonckheere; 8 Oscar Goethals↗︎; 9 Frans Mestdagh; 10 Remi Casier; 11 Firmin Decoo↗︎; 12 Henri Mestdagh; 13 René Olders↗︎; 14. Gaston Willaert; 15. Mong Verburgh; 16 Gaston (?) Borny; 17 Fernand Brauwers↗︎; 18 Jules Nyssen; 19 Kamiel Willaert; 20 Herman Bonne↗︎; 21 Kamiel Loontiens↗︎; 22 Jozef De Craecker↗︎; 23 Hilaire Lava; 24 Marcel Vandekerckhove↗︎; 25; Charles Creve. 
Flor Vandekerckhove↗︎


Misschien is dit wel het geschikte moment 

om aan Tino Rossi te herinneren, 

aan Rina Ketty en

zeker ook aan Dalida.

www.youtube.com/watch?v=6r6QHyqNk6c

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Kloppen de jaartallen? De kinderen op de (grote)foto lijken me een heel stuk jonger dan de 12-jarige jongens. Raar dat mijn vader, Robert Vansieleghem, er niet bij staat want hij was even oud als die jongens.

Karine Vansieleghem

Mijke zei

Pépé Bredene! (hij zag er toen al een beetje moe uit)

Patrick Lava zei

Nooit gedacht dat ik hier nog eens mijn vader zou zien in korte broek! Bedankt Hugo en bedankt Flor.:))

Patrick Lava zei

Ik let er nu pas op dat mijn vader en die van jou broederlijk naast mekaar zitten. Allicht de eerste keer - maar niet de laatste - dat onze paden elkaar hebben gekruist :)).