woensdag 2 februari 2022

Een halve familie volle Gentenaars

Marijke↗︎ en Bert↗︎, twee Vandekerckhoves met hun vader. Rechts: Henriette De Clercq (die mijn moeder zal worden) met Aline Hofman (haar moeder). Van al die mensen is er maar een die géén Gentenaar is: ik.

De lijst met labels toont me dat deze blog 359 posts over Bredene telt, 207 over Oostende en… maar 45 over Gent. Dat laatste getal moet, vind ik, omhoog. Ik mag in Oostende geboren zijn en in Bredene wonen, in mij zit ook een enorme dosis Gent. Mijn familie langs moederskant is 100% Gents, mijn kinderen en kleinkinderen zijn Gentenaars. Wie langs die kant in mijn stamboom klimt, ontwaart maar één West-Vlaams twijgje: ik. En ik heb dan ook nog eens twintig jaar in Gent gewoond. (Tania zegt dat ze ’t aan mijn taal hoort, maar dat geloof ik niet.)
Laat me je zeggen hoe ik het ga aanpakken. Naast me, in de sofa, liggen drie boeken (*) van Eric Bauwens↗︎, auteur die zich specialiseert in het schrijven van bijzonder lezenswaardige biografieën van Gentenaars. Zo nu en dan neem ik zo’n boek ter hand om daarin te sprokkelen naar ‘kapstokjes’ waaraan ik mijn Gents jasje kan ophangen. In de zakken van dat jasje zit, ge zult dat wel zien, van alles. Vooral veel vragen. Ik ga die vragen, in telkens nieuwe stukjes, stellen aan elke Gentenaar die me wil antwoorden.
Eentje ter inleiding.
1934. Samen met haar elfjarige dochter Henriette verlaat de alleenstaande moeder Aline Hofman Gent. Ik beschrijf de gebeurtenis uitgebreid in Hoe mijn moeder in Bredene terechtkwam↗︎. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moeten de twee naar Gent terugkeren. In het familiearchief vind ik een document van de Gentse 'Volkshoogeschool' van bestuurder A. Mussche. Henriette heeft daar op 25 juni 1946 met voldoening de ‘overgangsproef Fransch II’ afgelegd. Ik plaats het document onderaan dit stuk. Die A. Mussche boeit me wel. Staat die A voor Achilles? Is de poëet Achilles Mussche↗︎ directeur van die Volkshogeschool? Kan iemand me iets meer over die 'volkshoogeschool' vertellen?

[De vraag aan het slot van dit stukje werd intussen beantwoord: In http://opac.amsab.be/Record/035/Description#tabnav lees ik: ’(…) de opeenvolgende directeurs waren Alfons Anseele, Hermans en Achilles Mussche. Op 5 januari 1928 overleed Alfons Anseele. Tot het einde van het schooljaar verzekerde M. Hermans, oud-inspecteur bij het openbaar onderwijs, de leiding van de school. Achilles Mussche, de bekende Vlaamse auteur, zelf leraar aan de Gentse Rijksnormaalschool en later inspecteur bij het hoger rijksonderwijs, nam daarna de bestuurstaak op zich. Hij werd in 1966 opgevolgd door Marcel David (…) In 1935 werd er opnieuw verhuisd, naar de Vlasmarkt 9. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf men daar les. Na de oorlog, tot 1952, werden de cursussen in de Tarbotstraat gegeven (…)’.

(*) Vina Bovy, Gent en de diva, Snoeck, 2018, hardcover, ISBN 978 94 6161 446 9, 225 Blz, prijs: 24 euro. — Lène. Hélène Maréchal: tussen toneel en liefdadigheid, Skribis-Mirto Print, 2019, paperback, ISBN 978 94 2944 47 4, 88 Blz, 100 illustraties, prijs: 20 euro. — Freek Neirynck. Levensverhaal van een rebelse artistieke duizendpoot. ISBN 978 94 929 4487 0, 168 pagina’s, 65 illustraties, prijs 25 euro, te koop in de boekhandel, bij de auteur of via www.skribis.be.

2 opmerkingen:

Marijke zei

Ipv al die West-Vlamingen in Gent, Gentenaars in Bredene. Joehoeoeoew!

eyland zei

is dit dezelfde als de volkshogeschool van oostende jaren70 waar oa. Prof Bob Claesen en ook Louis Pil Boon kwamen spreken ?