vrijdag 11 februari 2022

Coca-Cola


In 2022 schrijf ik 200 verhalen, nauwelijks drie zinnen lang: opening, midden, slot, telkens één zin. Sommigen noemen zo’n extreem kort verhaal een ristretto, naar analogie met het koffietje dat je in één slok uitdrinkt. 
Nog 177 te gaan, dit is nummer 23. 
Zoals dat altijd het geval is, verschijnt ook Coca-Cola eerst in De Laatste, daarna komt het misschien in een e-boekje terecht, ‘200 driezinnenverhalen’. Dat boekje wordt dan uitgegeven door De Lachende Visch en gedistribueerd via De Weggeefwinkel, de promotie gebeurt door het bekende non-bureau Reclame Is Onze Enige Kwaliteit (RIOEK).
De creatie van zo’n driezinnenverhaal volgt een merkwaardig stramien. Eerst is er een inspirerende zin, daaruit ontwikkelt zich het verhaal. Vervolgens zoek ik er een passend beeld bij, bestemd voor het filmpje dat ik van elk driezinnenverhaal maak. En nu komt het! Dat beeld wordt méér dan alleen maar illustratie: het driezinnenverhaal plooit er zich uiteindelijk naar, het verhaal wordt herschreven! Het beeld ziet zich opgewaardeerd: van illustratie tot inspiratie! Daardoor komt het ook dat onderstaand Youtubefilmje een ereplaats verdient. (fv)


177 — Coca Cola — Het dorp leeft op een onthaast ritme. Vincent, François, Paul et les autres bekijken de introductie van Coca-Cola met veel wantrouwen. Zelf kijk ik dan nog liever door ’t raam naar Christine van de daar tegenovergelegen épicerie. (Flor Vandekerckhove↗︎)

Coca-Cola op YouTube

1 opmerking:

laurentius.vanacker zei

1961 . Een lange rij legervrachtwagens rijden richting Keulen . Eindbestemming Elzenborn .Wij kwamen uit Siegen met onze roestige G M C 's ooit gekregen na WO 2 van de Amerikanen. Plots een knal , lekke band , en wij uit de rij aan de kant. Alle soldaten er uit om het euvel te verhelpen. Maar het wiel er af krijgen , no way. De wielbouten zaten vastgeroest. Hadden ze ooit al dit wiel vervangen ? Onze korporal stuurde mij naar een winkel op zoek naar een fles Coca-Cola. Deze werd over de bouten gegoten. We aten een boterham en de bouten kwamen los alsof ze in de boter zaten. Nooit heb ik dan nog een Cola gedronken.