zaterdag 26 februari 2022

Drooglegging

Dit is de laatste foto die van de boer uit Bredene (centraal, met pet) gemaakt werd. Het betreft een still uit een filmopname.
Meer in onderstaande YouTubefilm.

In 2022 schrijf ik 200 verhalen, nauwelijks drie zinnen lang: opening, midden, slot, telkens één zin. Sommigen noemen zo’n extreem kort verhaal een ristretto, naar analogie met het koffietje dat je in één slok uitdrinkt. 
Nog 171 te gaan, dit is nummer 29. 
Zoals dat altijd het geval is, verschijnt ook Drooglegging eerst in De Laatste, daarna komt het wellicht in een e-boekje terecht, bijvoorbeeld in ‘200 driezinnenverhalen’. Dat boekje wordt dan uitgegeven door De Lachende Visch en gedistribueerd via De Weggeefwinkel; de promotie gebeurt door het beruchte non-bureau Reclame Is Onze Enige Kwaliteit (RIOEK).
Helemaal onderaan deze post staat een YouTubefilmpje, je mag dat niet overslaan. De creatie van zo’n driezinnenverhaal volgt immers een merkwaardig stramien. Eerst is er een inspirerende zin, daaruit ontwikkelt zich het verhaal. Daarna zoek ik een passend beeld, bestemd voor het filmpje dat ik van elk verhaal maak. Dat beeld wordt vervolgens méér dan alleen maar illustratie: het verhaal plooit er zich uiteindelijk naar, het wordt herschreven! Het beeld ziet zich opgewaardeerd: van illustratie tot inspiratie! Daardoor komt het ook dat onderstaand YouTubefilmje een ereplaats verdient. (fv)


171 — Drooglegging — In de jaren twintig van de vorige eeuw, ten tijde van de drooglegging in de Verenigde Staten, kwam een boer uit Bredene om tijdens een vuurgevecht in Chicago. Zijn echtgenote, de boerin, verklaarde dat zij niet eens wist dat hij het erf verlaten had. De kwestie blijft tot vandaag onopgehelderd. (Flor Vandekerckhove)



DROOGLEGGING, THE MOVIE !

www.youtube.com/watch?v=VudNN6m5b34

[34]

Geen opmerkingen: