zondag 13 februari 2022

Vroegte



In 2022 schrijf ik 200 verhalen, nauwelijks drie zinnen lang: opening, midden, slot, telkens één zin. Sommigen noemen zo’n extreem kort verhaal een ristretto, naar analogie met het koffietje dat je in één slok uitdrinkt. 
Nog 176 te gaan, dit is nummer 24. 
Zoals dat altijd het geval is, verschijnt ook Vroegte eerst in De Laatste, daarna komt het misschien in een e-boekje terecht, ‘200 driezinnenverhalen’. Dat boekje wordt dan uitgegeven door De Lachende Visch en gedistribueerd via De Weggeefwinkel, de promotie gebeurt door het bekende non-bureau Reclame Is Onze Enige Kwaliteit (RIOEK).
De creatie van zo’n driezinnenverhaal volgt een merkwaardig stramien. Eerst is er een inspirerende zin, daaruit ontwikkelt zich het verhaal. Vervolgens zoek ik een passend beeld, bestemd voor het filmpje dat ik van elk driezinnenverhaal maak. En nu komt het! Dat beeld wordt méér dan alleen maar illustratie: het driezinnenverhaal plooit er zich uiteindelijk naar, het verhaal wordt herschreven! Het beeld ziet zich opgewaardeerd: van illustratie tot inspiratie! Daardoor komt het ook dat onderstaand Youtubefilmje een ereplaats verdient. (fv)


176 — Vroegte — In alle vroegte toog ik naar de bankautomaat. In ’t duister passeerde ik een café dat al open was, een krantenwinkel, de markt die zich ontplooide en een straatzanger met bakfiets. Omdat ik mijn mondkapje niet goed aankreeg, keerde ik onverrichter zake weer naar bed. (Flor Vandekerckhove↗︎)


Vroegte op youtube 

www.youtube.com/watch?v=6kQZf5HFNHY

[42]

Geen opmerkingen: