dinsdag 8 februari 2022

Een Gentse tussen de West-Vlamingen

Van links naar rechts. Eugenie Vandekerckhove en Edmond, haar broer, mijn grootvader. Op de schoot van Zoë zit Annie Vansieleghem, rechtstaand, met pijl, de Gentse Henriette De Clercq (die mijn moeder wordt), zittend Zoë Van Lysebettens, Marcel Vandekerckhove (met debardeur), Jenny Vandekerckhove, Erna Vandekerckhove, Alice Vandekerckhove, Robert Vansieleghem.


Enkele dagen geleden vat ik een queeste aan, een zoektocht naar mijn Gentse roots. ’t Eerste stukje is al gepubliceerd: Een halve familie volle Gentenaars↗︎. Nu volg ik hetzelfde stramien: ik blader in de ‘Gentse boeken’ van Eric Bauwens tot mijn oog op iets valt waaraan jeugdherinneringen kleven. Vandaag is dat in de biografie van Freek Neirynck (*), waar de biograaf het over Freek heeft als ‘behoeder van het Gentse dialect’. Wat me eraan herinnert dat mijn grootmoeder, Aline Hofman (°1893 - †1977) — hoewel ze de helft van haar leven in Bredene doorbrengt — altijd Gents blijft spreken. Henriette De Clercq (°1923 - †2006) daarentegen, mijn moeder, maakt zich het West-Vlaams meteen eigen; wat niet wil zeggen dat ze ’t Gents vergeten was.
Jaarlijks, op Nieuwjaarsdag, kwamen de Vandekerckhoves in Bredene bijeen, samen met de aangetrouwden. Er werd veel gegeten & gedronken en elk jaar kwam daar gegarandeerd het moment waarop mijn moeder gesommeerd werd het Gentse volkslied De Visserkes van de Leie aan te heffen. Ze zong het met animo & tremolo, en de rest van het gezelschap — allemaal West-Vlamingen — deed verwoede, zij het hopeloze pogingen om haar Gents na te bootsen. ’t Heeft als blijvend gevolg dat ikzelf nog altijd brokstukken van het lied kan nazingen, in een Gents dat vele Gentse wenkbrauwen doet optrekken. 
Ik googel enkele lijnen en vind meteen de liedtekst weer, die me evenwel met vragen achterlaat. Er is sprake van ‘water zwart als lood’, ‘de vis is allemaal dood’, ‘plastiek’ en ‘chimique van de fabriek’. Ik mag toch veronderstellen dat de liedtekst de groene beweging ver voorafgaat. Kent iemand het jaar van oorsprong? En was het in die tijd zo slecht gesteld met de waterkwaliteit van de Leie? Maar goed, het zal de Gentenaars (en mij) niet beletten het lied aan te heffen. Zelf vind ik op ’t net vier verschillende versies. Pieter Jan Desmet↗︎; Walter De Buck↗︎; Pat Remeu↗︎ en Wim Claeys↗︎. Wellicht zijn er nog, laat ze me kennen, dan voeg ik ze aan dit stukje toe.

Flor Vandekerckhove↗︎


(*) Eric Bauwens. Freek Neirynck. Levensverhaal van een rebelse artistieke duizendpoot, 168 pagina’s, 65 illustraties, prijs 25 euro. ISBN 978 94 929 4487 0.  te koop in de boekhandel, bij de auteur of via www.skribis.be.

2 opmerkingen:

Marijke zei

Ilse zei dat Lena eigenlijk best wel lijkt op mémé Bredene

Karine vansieleghem zei

Wat een mooie foto! Nog nooit gezien.
Er was precies een promotie in Bredene voor pantoffels: 2 kopen, 1 gratis;