vrijdag 25 februari 2022

Terug naar de polders



Twee foto’s. Op geen van beide staat een jaartal, maar ik weet wáár ze gemaakt worden. Links zien we het echtpaar Miel Vansevenant↗︎ & Eugenie Vandekerckhove↗︎, het jongetje ben ik. De foto dateert vermoedelijk van 1954, ik ben vijf. Gedrieën kijken we naar een varken. Ik herinner me dat moment niet, maar ik herinner me wel het moment waarop het dier geslacht wordt, ik hoor het in doodsangst schreeuwen en ik herinner me hoe Eugenie het bloed in een teil opvangt. De twee zijn oom en tante van mijn vader. Het echtpaar ruilt halverwege de jaren dertig de polders voor een broodwinning in het toerisme; in Bredene openen ze een poelierswinkel in de Duinenstraat 206 (later vernummerd tot 296.) De foto wordt gemaakt in de 'garre' naast het huis. in 1954 nemen mijn ouders de zaak over↗︎ en in de jaren zestig bouwen ze de zijkant vol, om er de gemoderniseerde winkel in onder te brengen.
Eugenie en Miel bijven bij ons inwonen tot ze een eigen huis vinden. Wat ons naar de tweede foto brengt en naar het huis in de Westkerkestraat 7A in Westkerke (wat daar volgens Google Streetview nu Oudenburg heet.) Daar wordt het koppel gevierd naar aanleiding van een gouden bruiloft, je ziet dat aan de feestelijke pancarte op de gevel, die ik helaas niet kan lezen. Waarom kiezen die twee voor Westkerke? Ook omdat het koppel kinderloos blijft, rest er niemand aan wie ik het kan vragen. Ik vermoed dat Eugenie in Ettelgem met Miel trouwt, waar ze op 6 juli 1884 geboren is (al haar broers en zusters worden eveneens in Ettelgem geboren). Komt Miel Vansevenant oorspronkelijk van Westkerke? 
Van de mensen op de groepsfoto ken ik er verder maar twee. De eerste vrouw, staand, tellend van rechts is mijn grootmoeder Zoë Van Lyssebettens↗︎. De eerste zittende man van rechts is mijn grootvader Edmond Vandekerckhove↗︎, jongere broer van de gevierde Eugenie. Staan er broers en zusters van de gevierde Miel onder de genodigden? Staan er, buiten Edmond, nog broers en zusters van Eugenie op de foto? ‘t Zijn vragen die een retorisch antwoord oproepen: wie zal ’t zeggen?
Flor Vandekerckhove↗︎

En toch! Veel van die vragen werden inmiddels beantwoord in een stuk dat heet: Op hoge leeftijd ontdek ik familie waarvan ik het bestaan niet kende↗︎.

4 opmerkingen:

Luc Blomme zei

Aan de blouse van Zoë te zien kon het die dag niet bijster koud geweest zijn. Toch dragen de meeste venten op de foto een "klakke". Ze droegen die in die tijd ook meestal binnenshuis en deden die maar af om te gaan slapen of om te "lezen" voor het eten.

calissavaldovinos zei

Teton and Teton's Teton 'teton' - Titanium Tint - Titanium Tint
‎Teton and titanium cup Teton's Teton'Teton are babyliss pro titanium hair dryer trademarks and copyrights of Teton Group titanium pots and pans Limited, price of titanium Inc. All rights reserved. titanium trimmer as seen on tv

pesay zei

v328q1orzfu732 realistic vibrators,dildos,horse dildo,Panty Vibrators,double dildos,real dolls,silicone sex doll,penis pumps,horse dildo a899z0ghfxz165

tesheighs zei

wq863 adidasaustralia,solovair buty damskie,gill marine jacket,longchamp bolso,converse all star platform,moon boots femme soldes,lakai zapatillas rojas,all star mixlab,rei co-op passage 2 uk ty946