woensdag 27 april 2022

Op zoek naar m’n Gentse roots (IX)

— Henri Hofman en Coralie Van Dersteene, mijn overgrootouders —


Langs vaders kant ben ik puur West-Vlaams, langs moeders kant ben ik voor de 100 procent Gents. Omdat ik van die Gentse kant weinig afweet (en omdat mijn kinderen en kleinkinderen ook alweer Gentenaars zijn) ga ik in Gent op zoek naar mijn roots. Ik heb daar eerder al tal van stukjes over gepost, dit is nummer negen: maak kennis met de Hofmans.
In het archief van Henriette De Clercq↗︎, mijn moeder, zitten afbeeldingen van Henri Hofman en Coralie Van Dersteene. Dat koppel bevindt zich in haar fotoboek prominent vooraan. Ik vermoed dat het haar grootouders zijn, ouders van mijn meter Adelaïde (Aline) Hofman↗︎. Erwin Georges Ceriez, die zich de moeite getroost in die stamboom te klimmen, bevestigt: 
Adelaïde Adolphina Joanna Hofman, geboren in Gent op 3 september 1893 (†Oostende, 2 november 1977) is inderdaad de dochter van Henri en Coralie. Ze heeft twee broers: ‘Camille (°Gent, 25 oktober 1888 - †Gent, 26 april 1959) en Joseph (°Gent, 5 februari 1887 - Gent, †22 april 1956). 
Camille en Joseph zijn bijgevolg ooms van mijn moeder. Aan die nonkels houd ik geen herinneringen over, aan hun weduwen wel. Tante Romanie blijkt Maria Romania Seghers te heten, ze is de weduwe van Camille. Tante Marie is weduwe van Joseph en woont met haar ongehuwde dochter Stefanie in een noodwoning, wijk van soortgelijke woningen die (na WO II ?) opgetrokken worden; ik herinner me die wijk die, denk ik, zelfs in de jaren zeventig nog bestond. Ik herinner me de drie zoons van Camille Hofman, neven van mijn moeder: Henri, Frans en Kamiel. De zoons van Kamiel (Willy†) en Frans (Freddy) herinner ik me zeker. Met Freddy heb ik nu zelfs, na 60 jaar onderbreking, weer contact, dat kun je hier↗︎ zien. Wie ik me ’t best van al herinner is het kinderloze koppel Henri Hofman en Florine Van Loo, zij krijgen een apart stukje. Kortelings op dit scherm.
Flor Vandekerckhove↗︎








In Gauw! vertel ik in 113 bladzijden het verhaal van mijn kindertijd in Bredene. Hoe heb ik jaren 50 in Vlaanderen ervaren? Het boek is gratis (e-boek, PDF, inmiddels al de derde, geheel herziene editie.) Nu ook met een voorwoord van Rolf Hofman. Het boek wordt meteen opgestuurd naar elkeen die erom vraagt, het is een geschenk. Vraag ernaar via liefkemores@telenet.be en het wordt u meteen toegestuurd.

Geen opmerkingen: