donderdag 14 april 2022

De link met Hélène Maréchal [Op zoek naar mijn Gentse roots (VIII)]

Boven: borstelmaker Frans Slimbroeck en Hélène Maréchal. Onder: Hélène Maréchal ondersteund door Laurel en Hardy, a.k.a. de dikken en de dunnen (foto uit 1947).

Ge weet dat ik naar mijn Gentse roots op zoek ben. Ge weet ook dat ik daarbij op verwantschap stoot met borstelmaker Frans Slimbroeck. Over die mens heb ik al twee stukjes gepubliceerd: het eerste staat hier↗︎ en het tweede daar↗︎. Daardoor weet ge ook dat Frans beweert dat hij familie is van Hélène Maréchal↗︎. Mijn familie langs vaderszijde beseft dat niet — allemaal West-Vlamingen! — maar die van moederszijde — Gentenaars! — zijn er zich ten volle van bewust: Hélène Maréchal is een grote madam, zo groot dat Eric Bauwens er een boek over geschreven heeft. (°) 
De familieband Frans Slimbroeck-Hélène Maréchal deed ik eerst af als fantasie. Marcel Gélaude merkte echter op dat de vader van Hélène Maréchal, net als Frans, een borstelmaker was. Dus, dacht ik, misschien bestaat die verwantschap tóch, misschien zijn al die borstelmakers daar wel familie van elkaar. Erwin Georges Ceriez ging er vervolgens naar op zoek en dit is wat hij, na intens zoekwerk, vond: 
Er is wel degelijk verwantschap tussen Frans Slimbroeck en Sidonie Van Larebeke (echte naam van Hélène Maréchal). Frans is de zoon van Gustaaf en Stefanie De Broeder. Die Stefanie is een zus van Constant die trouwt met Blondine Verstuyft, dochter van Carolus en Maria Dauwe. Daarna huwt die Maria met Gustaaf Van Larebeke en hun dochter heet Sidonie Van Larebeke, a.k.a. Hélène Maréchal. En zoals je in m'n nagekomen reactie kunt zien: er is nog een relatie tussen Frans en Hélène Maréchal. Frans’ moeder heeft een zuster die getrouwd is met de broer van Sidonie, d.i. Hélène Maréchal.



Voor mij is dat straf nieuws. Stefanie De Broeder, moeder van Frans, heeft immers een zuster die Marie heet. Die trouwt in 1912 met Jozef Hofman, broer van mijn grootmoeder Adelaïde (Aline) Hofman. Voor mijn moeder wordt Marie De Broeder alzo tante Marie. Vandaar dat ik mag stellen dat ook ik verwant ben aan Hélène Maréchal; wel via aangetrouwden, maar desalniettemin. 
Zoiets mag niet onopgemerkt passeren. Om dit heuglijke familiefeit te accentueren, maak ik een driezinnenverhaal↗︎ over borstelmaker Frans Slimbroeck. Omdat ik me voorgenomen heb in 2022 tweehonderd zo’n verhalen te schrijven komt me dat trouwens goed uit. Bij het declameren begeleid ik mezelf op de strumstick, iets wat ik nog aan ’t leren ben. Ge moet zeker eens luisteren, het staat hieronder: de blues van de Borstelmaker.
Flor Vandekerckhove↗︎

(°) Eric Bauwens: Lène. Hélène Maréchal: tussen toneel en liefdadigheid, Skribis-Mirto Print, 2019, paperback, ISBN 978 94 2944 47 4, 88 Blz, 100 illustraties. 

De blues van de Borstelmaker

2 opmerkingen:

Marijke zei

De top Gentse cabaretière! aha...vandaar... ;-)

Erno zei

Er is nog een relatie tussen beiden, de moeder van Frans is de zus van Rosalia Pelagie die gehuwd is met Jules Marie Achiel Van Larebeke de broer van Sidonie Augusta.
Erwin