maandag 3 oktober 2022

Jong en oud volgens Dorothy Parker



Het gedicht stond enkele dagen geleden ergens op FB, medium waar gemakzuchtige lieden wat graag andermans werk (schilderijen, quotes, gedichten…) aanwenden om alzo waarderend gekir bij ‘vrienden’ te ontlokken. Zelf voeg ik daar liever enige meerwaarde aan toe.
Dorothy Parker↗︎ (1893-1967) werd al vlug beroemd om haar korte venijnige gedichten die in tal van tijdschriften verschenen. Ze werd veelgevraagd om die gedichten op feestjes te declameren en er kwamen dichtbundels van. Druk leven, veel drank, ups en downs. Een quote verklaart veel: ‘Oké God, stuur me naar de hel. U denkt dat uw hel me schrik aanjaagt, is ’t niet? U denkt dat uw hel erger is dan de mijne.’ Stierf aan een hartaanval toen ze 73 was. 
Het gedicht The Veteran dateert van 1926 en verscheen in de bundel Enough Rope (A book of light verse.) De bundel (158 pagina’s) is op velerlei manieren gratis te downloaden in het Project Gutenberg↗︎. Wat ik, zelf protagonist zijnde van gratis kunst & literatuur voor allen, ten zeerste aanraad ook te doen. (Flor Vandekerckhove↗︎)

[En zoals steeds: voorstellen om de vertaling te verbeteren zijn welkom: liefkemores@telenet.be↗︎]


De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis. Mail erom: liefkemores@telenet.be↗︎. (Vermeld de titel.)

1 opmerking:

Dirk Cosyns zei

Toch niet berusten, slecht blijft slecht, verkeerd is verkeert, onrecht nog altijd niet recht.
Groetjes Dirk