maandag 24 oktober 2022

Over Sibylle Bayle van Ax-les-Thermes

Boven op ’t gebergte (+1600 m) fotografeert Tania het dal waarin Ax-les-Thermes (rode pijl) ligt. Daar gedenk ik op een hotelterras het lot van Sibylle.


 

18 oktober 2022 — Tania bewandelt het gebergte tussen Montaillou en Ax-les-Thermes, beginnend met een forse klim die haar 1600 meter hoog voert. Onderweg fotografeert ze ‘t panorama van de Pyreneeën rond Ax-les-Thermes. Daarna zakt ze af naar Ax en als ze iets meer dan 21 kilometer in de kuiten heeft, steekt ze de kamerdeur open.


’t Is de streek van de katharen↗︎, ketters volkje, uitgemoord door katholieken. Ik schreef daar eerder↗︎ al een stukje over. Vandaag zie je me op ’t hotelbalkon nadenken over het lot van Sibylle Bayle uit Ax, die het nieuwe geloof erg toegedaan is. Haar echtgenoot daarentegen, meneer de notaris, blijft hardnekkig katholiek. Dat is natuurlijk geen doen en er volgt een scheiding waarbij de twee zonen onder elkaar verdeeld worden. Vader vertrekt met Arnaud, de oudste, naar Tarascon. Moeder blijft met haar jongste (Pons) in Ax.
De geschiedenis — zoals u weet een opeenstapeling van catastrofes — gaat haar wrede gang. De vervolging van katharen neemt toe en de woning van Sibylle wordt toevluchtsoord voor vluchtelingen. Ook dat kan niet blijven duren en zoals zoveel katharen eindigt zij op de brandstapel.
Het lot van de twee zonen is nog dramatischer. Pons stapt in de voetsporen van mama, hij wordt een ‘parfait', term die slaat op iemand die als geen ander streng in de leer is, ook hij eindigt op de brandstapel. De andere zoon blijft het geloof van papa trouw, wordt inquisiteur en maakt dus deel uit van de kliek die mensen als zijn broer tot de brandstapel veroordeelt. Wat een familie!
Wat me aan het mijmeren brengt. De geschiedenis kent ongetwijfeld meer vergelijkbare drama’s. Misschien kent iemand een verhaal over een gezin van een communistische vader en een fanatiek katholieke moeder. Is dat niet iets voor een film? Moeder gaat te biechten, de paster schendt het biechtgeheim en de echtgenoot sterft aan de galg. Werden er antifascisten door gezinsleven aan Hitler & C° verraden? Heeft er een broer bestaan die moordt voor de maffia en een zuster die een politie-infiltrant blijkt te zijn? Hebt u weet van een familie in de Krim waarvan er een voor de Russen vecht en een andere voor Oekraïne? De geschiedenis stopt niet aan de voordeur hé.

Flor Vandekerckhove↗︎


Geen opmerkingen: