zaterdag 7 november 2020

Een man in nood



Hebt u dat ook? Soms overvalt mij een onbedaarlijke lust. Om een lied te schrijven bijvoorbeeld, een songtekst. Hoe komt dat toch? Zou het met rijmdwang te maken hebben? Dat kan, want ik heb al eens een gedicht naar het verschijnsel genoemd: Rijmdwang en ander ongemak in de schemering. Als dichter straf je daar nochtans jezelf mee, zoek maar eens iets wat rijmt op herfst of twaalf.
Een gedicht hoort al lang niet meer te rijmen, songs daarentegen moeten dat wél, koste wat het kost. Bob Dylan doet het dan ook heel de tijd, zoals bijvoorbeeld in Rita May: Rita May, Rita May, / You got your body in the way. / You’re so damn nonchalant / But it's your mind that I want. Ongetwijfeld een leugentje van Bob, maar wel straf gerijmd. Of Drs. P, in Dodenrit: Ja, je ziet er veel dit jaar / Overal zit paardenhaar / Steeds uit voorraad leverbaar / Zachtjes snort de samovaar / Met een Slavisch handgebaar / Doe het zelf met naald en schaar … Wie er hier naar luistert zal vaststellen dat die mens de rijmdwang tot kunst verheft. Vandaar ook dat mijn eigen liedteksten een groot Drs. P-gehalte hebben. U kunt er een op youtube beluisteren: Mijn laatste internetaankoop — vrees niet, ik breng het parlando. Daaraan voeg ik heden een nieuwe toe, en deze keer overwin ik alle schroom: ik zing! Waardoor ik me vanaf heden een singer-songwriter mag noemen. En wat denkt u eigenlijk van dit rijm: Ik noem mezelf Wolfgang von Goeth / En dat rijmt op gereutemeteut. Sterk toch!
Afronden doe ik met enige duiding. Een man in nood is de prelude van Femme Fatale Revisited, eenakter die ik voor Christine Pire en haar theaterbende schrijf. Zelf ben ik er nu klaar mee. Opgevoerd wordt het stuk in Theater aan Zee, editie 2021, 2022 of 2023 of later naargelang de viruskwestie. Op het podium wordt het lied gezongen door De Nar, een van de personages.
Flor Vandekerckhove, kind of a singer-songwriter

Een man in nood

Een gedicht staat op zichzelf. Op het blad ontvouwt het zijn innerlijk muziekje. Een lied komt daarentegen pas tot zijn recht in de uitvoering. Tekst, muziek en opvoering hebben elkaar nodig om het te ontvouwen. Indien je deze song wil appreciëren, heb je dus aan bovenstaande tekst niet veel, je doet er goed aan om te luisteren. En wil het toeval niet dat je dat hieronder kunt doen?


Een man in nood op youtube, 

voor de gelegenheid gezongen 

door de tekstschrijver zelve

www.youtube.com/watch?v=7nBwerOcPzs&t=4s

Geen opmerkingen: