vrijdag 19 februari 2021

Wordt gezocht: de platte duin

— Bovenaan: twee historische foto’s, beide genomen vanaf de bovenverdieping van hotels in de Kapel(le)straat van Bredene. Onderaan de situatieschets die dr. Pierre de Maeyer me achteraf toestuurt, vertrekkend van Google View. De rode pijl op de drie beelden toont de plek waar de ‘platte dune’ lag. Pierre geeft uitleg bij de andere kleuren: magenta is het traject van de Koninklijke baan vóór de ontdubbeling; de nieuwe ontdubbelde baan is gearceerd, wat duidelijk maakt dat de platte duin niet verdwenen is door deze wegenwerken. Geel is de oude trambedding. Wanneer we oostwaarts het flatgebouw Astrid naderen, buigt de nieuwe tramlijn (tussen de gearceerde baanvlakken) af, waardoor daar duingebied gewonnen wordt. Onderaan onderstaand stuk legt De Maeyer overtuigend uit, hoe het platte duin dan wel verdwenen is. —




Halverwege vorige eeuw — zelf was ik nog een knaap — organiseerden iets oudere jongens alhier een voetbalmatch op een plat stuk duin, ‘de platte dune’. Zelf herinner ik me die match als een jaarlijks terugkerend evenement, waarnaar wij, straatschoffies, danig uitkeken. De enen waren jongens uit onze wijk, Bredene Duinen, de tegenstrevers waren van ’t Dorp of ’t Sas. Die eerste jongens kenden we, dat waren ‘onze’ grote jongens; de bezoekende ploeg daarentegen was ons vreemd. Die jongens woonden nauwelijks enkele kilometers verder, maar in die tijd bestonden er nog afstanden. Ge kunt u dat vandaag niet meer voorstellen, maar twee kilometer veroorzaakte al een aparte identiteit. In ‘t Dorp heerste de landman over de dingen; op ’t Sas werkten vaders in de Pescator en moeders in de sprotfabriek; mijn ouders daarentegen pluimden kiekens en toeristen.
‘t Is me om die platte duin te doen. Boven dit stuk plaats ik twee foto’s. Links ziet ge op de voorgrond het nog altijd bestaande minigolfterrein in zijn prille beginjaren, de foto rechts (1920) toont het ‘duingat’. Over beide foto’s valt veel te vertellen, maar mij interesseert nu alleen de achtergrond waarop ik een pijl richt: de platte dune.
Oude Bredenaars zullen het met me eens zijn dat de aangewezen duinen een veel groter plat hadden dan nu. Ik zou graag weten waar die platte duinen naartoe zijn. Weg, zult ge zeggen, ja maar… Werd een deel van dat duin ingepalmd door de ontdubbeling van de Koninklijke Baan? Of is het een natuurfenomeen? Zijn de hoge duinen gaandeweg opgeschoven en heeft dat opgeschoven zand het duin opgehoogd? Is het hoge duin breder geworden? Bestaan er metingen die ons iets leren over de hoogte/breedte van de duinen doorheen de jaren? Kent gij iemand die zo’n dingen weet? En ’t belangrijkste van al: kan die mens me dat klaar & duidelijk uitleggen?
Blijkt dat die mens Pierre de Maeyer is: ‘Het platte gedeelte van die duinen is verzand. De duin is daar nu aflopend. Ook de overgang tussen duin en fietspad is veel hoger geworden. Je herinnert je wellicht dat de Koninklijke Baan daar vroeger onderstoof. Nu is er op die duinen veel vegetatie wat het zand ter plekke houdt en in toenemende mate ophoopt. Hetzelfde doet zich voor ter hoogte van de Zeelaan, aan de trap die daar over de duinen loopt. Daar heeft ooit een, inmiddels ondergestoven betonnen trap gestaan. Het plat aan de kant van de Koninklijke baan is ook bijna volledig verdwenen.'

Flor Vandekerckhove


In De Haan hebben ze ook platte duinen,

daar spelen ze golf op

 www.youtube.com/watch?v=57QZKbWz4rc

5 opmerkingen:

williamschreus@gmail.com zei

Inderdaad Flor ik heb er ook nog gevoetbald met oa Danny Crabeels,Willy Verslyus oa
De linkse foto was vroeger Camping voor de oorlog rechtover de cafe De Landman Nu Joncheere
Ook reeds verleden tijd

laurentius vanacker zei

Ach , de duinen , die steeds maar kleiner worden of verschuiven of verdwijnen. Al meer dan 25 jaar pleit ik voor een oplossing , een gerustelling en veiligheid voor Bredene. Bij elke storm bijt de zee stukken duin weg . Elk jaar opnieuw zandopspuitingen , die milioenen kosten door ons allen betaald. Vroeger waren de duinen veel hoger , het bewijs dat de Duitsers er bunkers op plaatsten om de zee in de gaten te houden . Nu liggen de hoogste duinen achter de Spinoladijk. De wandeldijk tussen De Twins en Oostende. Deze wandeldijk is een bumper tegen onze stijgende zee. Bredene hoeft geen zeedijk zoals Oostende , maar zo een wandeldijk doortrekken tot de Haan is de oplossing. Ook een aantrek voor toerisme. Fietsers , rolstoelgebruikers , wandelaars, iedereen kan er gebruik van maken . De natuurliefhebbers die er tegen zijn , krijgen terug hoge beschermde duinen. Zandopspuiten zal in mindere mate gebeuren , alleen om de stranden op peil te houden. Maar wat baat kaars en bril als de uil toch niet zien wil.

Jan Verbanck zei

Floor, veel zal met de natuur te maken hebben. En de mens die de Duinen volgeplant heeft en zo zijn ze opgehoogd. Nu, ik ben van 1989 "weg" uit Bredene. Wij waren als jonge gasten echte dunekloppers- we kenden ze van buiten. Als we zo Nu en dan daar eens wandelen over de duinen tussen de Groenendijk en post 3, herken ik bijna niets meer. De plekken waar we zo veel zaten zijn onherkenbaar. Weet je: links van die opgang aan t dunegat was er in 1985 ook nog een grote open plek. We hebben daar met de zeemacht nog gebarbecued. Onherkenbaar nu, veel met begroeid. That's life....

Unknown zei

Een wandeldijk veroorzaakt het omgekeerde effect. Lees eens het gratis aan te vragen boekje bij de provincie West-Vlaanderen:Kust en klimaat

Luc Blomme zei

Ja, duinen leven en bewegen met de wind mee. Dat is al eeuwen zo. En soms worden ze eens gestoord door frigoboxtoeristen of de dienst wegen en verkeer.
Maar nog iets anders: heel typerend hoe Flor met enkele rake woorden de drie Bredense entiteiten, de Dune, 't Dorp en 't Sas weet te beschrijven. Schitterend!