zondag 7 februari 2021

Gerecycleerd telt ook


Er zijn twee soorten. Er zijn geheel nieuwe provoverzen en er zijn oude verhalen die ik tot provovers recycleer. Clementine en Dick zijn van dat laatste type. Oorspronkelijk zijn ‘t drabbles, ze werden in 2019 opgenomen in mijn e-boekje 99 Extreem korte verhalen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze beide geïnspireerd werden door waarlijk gebeurde familieverhalen. Je vindt ze ook weer op youtube. Nu heb ik ze weer ter hand genomen om er provoverzen van te maken. De verhalen veranderen ietwat om aan de strenge provoversregels te voldoen, om dezelfde reden krijgen ze ook een andere naam. (Flor Vandekerckhove)

Beide verhalen zijn in een oudere versie te beluisteren op youtube. Het tweede — ‘weeuwe’ — heet daar nog Dick. Om een surrealisme-light effect te creëren werden er beelden uit een oude strip bij geplaatst met tekstwolken die niet alleen hilarisch zijn, maar ook een vervreemdend effect oproepen. Het verhaal werd Frans ondertiteld. Die vertaling is verre van perfect. Wie suggesties heeft voor de verbetering, mag me die altijd meedelen. Kijk eens of je er iets kunt aan doen en klik hier.


Ook het andere verhaal — ‘aangetrouwd’ — heeft een youtubefilmpje. Het heet daar nog ‘Clementine’. De naam werd in het provovers veranderd omdat er een regel is die zegt dat zo’n provoverstitel nooit een eigennaam mag zijn. De ondertitels in ’t Albanees werden me geschonken door Google Translation, een vertaler met een bedenkelijke reputatie. Ik denk niet dat ik lezers heb die deze vertaling kunnen verbeteren, maar wat niet is, kan komen. Kijk er eens naar en luister tegelijk naar ‘Douce France’: hier.

Geen opmerkingen: