maandag 15 februari 2021

Ten huize van Anton van Wilderode



En zo bevind ik me in Moerbeke, voor het huis van wijlen Cyriel Paul Coupé (1918-1998), u bekend als dichter Anton van Wilderode. Ik voel me er ietwat onzeker. Van Wilderode is immers niet alleen dichter, hij is ook een militante flamingant. Als ze in die kringen vinden dat Wies Moens herdacht moet worden, is Anton prominent van de partij, wanneer de VMO stoffelijke resten van Cyriel Verschaeve in Vlaamse bodem smokkelt, staat hij vooraan in de huldiging. Ik ga hem geen nazi noemen, maar hij heeft vrienden die het wél zijn. Ja, ik voel enig onbehagen.
Dat onbehagen steunt op ervaring. Mijn eerste betoging maak ik als scholier mee in Oostende: Leuven Vlaams! Tijdens die betoging keert een groep zich tegen twee lieden die daar een pamflet uitdelen. Ik ben een onwetende neofiet, maar mijn maat Koen Levecke, die uit een wel zeer rechts nest komt, is alreeds een doorgewinterde manifestant. Ik vraag hem waarom die mensen geweerd worden en hij antwoordt: ’t zijn communisten. Veel betogingen later verneem ik van de Werkgroep Arbeid — nochtans ook flaminganten — dat zij op de IJzerbedevaart met geweld te maken krijgen en mijn ouwe maat Dirk Cosyns herinnert zich dat de RAL tijdens een betoging tegen het Egmontpact door Voorpost aangevallen wordt. Waardoor ik weet: mijn soort is in die middens niet welkom. Langer dan nodig blijf ik hier dan ook niet hangen. [Dat laatste zeg ik maar om te lachen hoor, in mijn tas zit een boek dat genoeg weegt om nationalisten van me af te slaan (°), ik neem op mijn gemak de tijd om door het huis te dwalen.]
Wat voorafgaat wil niet zeggen dat Anton van Wilderode geen goede dichter zou zijn. Laat me het zo zeggen: Céline is lang mijn lievelingsschrijver geweest, maar Célines antisemitische geschriften hou ik ver van me af, Pounds racistische radiostukjes eveneens en dat geldt ook voor Van Wilderodes nationalistische troep (‘Volk word staat’). Maar wanneer Anton in zijn regressieve gemijmer het verloren paradijs oproept, doet hij dat wel heel goed, vind ik. Zoals bijvoorbeeld hier: ‘In memoriam matris’. (Flor Vandekerckhove)


Als ik vanavond thuiskom ben je weg.
Ik zal de tuin inlopen rokend en verdrietig
om al het liefs dat ik je wilde zeggen.
Je zwarte stoel staat in het erwtenbed.
Je zat er vaak tussen twee beurten in
nog met je handen aan de groene lussen
een uur vol gras en vogels uit te rusten,
de druppels zweet al haastig weggewist.
Een fijne sluier zand ligt op je stoel.
Ik zal hem in spiraaltjes openblazen
want je bent weg, ik moet mij nooit meer haasten.
Voor hoeveel jaren is dat nu voorgoed.



(°) Ernest Mandel. Nationaliteit en Klassenstrijd in België. Ed. Gertjan Desmet & Hendrik Patroons. 290 pp. Uitg. IIRF, A’dam. 15 €. Te koop bij Vorming Leon Lesoil: bestellen? IBAN: BE09 0010 7284 5157 — BIC: GEBABEBB. Het wordt gratis thuisbezorgd.

6 opmerkingen:

Neetesonne Marc zei

Ik respecteer uw links activisme, maar van u kan duidelijk niet gezegd worden dat u andere meningen rondom u toelaat. Dat Van Wilderode Vlaams-nationalist was, zoals zovele andere, heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Heeft hij daarmee iemand kwaad berokkend? Uw vrij enge kijk op de ijzerbedevaarten laat ik aan u. Maar als u in een blog onwaarheden schrijft, straalt dat af op de ganse inhoud van uw betoog. U kent zo te lezen het verschil niet tussen een priester-leraar en een pastoor. U beweert dat u op uw gemak door het huis dwaalde, maar u gebruikt daarvoor zonder verwijzing of toelating een video gepikt op de website van de dichter. Waarom moet ideologie steeds gelinkt worden aan het werk van een kunstenaar?

De laatste vuurtorenwachter zei

@ Marc Neetesonne — Wat een merkwaardige reactie. Met mijn activisme valt het wel mee hoor, al wat ik probeer te doen is mooie stukjes schrijven. Sta ik geen andere meningen rond mij toe? Beweer ik dat Van Wilderode iemand kwaad berokkent? Heb ik een enge kijk op IJzerbedevaarten? Dat ik via de daarvoor op ’t net beschikbare video op mijn gemak in het huis ronddwaal, moeten vrienden van Anton toch toejuichen, waarom bestaat die video anders? Of dacht u dat ik echt bij mijn bezoek een boek in aanslag hield om vermeende aanvallers van mij af te slaan? Dat ik het door mij aangehaalde gedicht van Van Wilderode zeg te appreciëren, toont toch juist aan dat ik de ideologie van de kunstenaar weet los te koppelen van zijn werk; en niet omgekeerd, zoals u zegt. Nogmaals: wat een merkwaardige reactie.

Neetesonne Marc zei

Als u het werk van Van Wilderode apprecieert, begrijp ik niet waarom u daar zijn ideologie bijsleurt. Dat bewijst meteen uw vooringenomenheid. Maar soit.
Blijkbaar weet u zelf niet precies wat u schrijft. Of getuigt 'de nationalistische troep van Van Wilderode' van enig begrip voor iemand die een andere mening heeft? U verwijst ook selectief naar het interview waarin Verschaeve vermeld wordt. AvW spreekt daarin zeer genuanceerd en keurt zijn verkeerd handelen allerminst goed. U laat het overkomen dat linkse demonstranten geweerd werden van de ijzerbedevaarten, terwijl dat precies een reden is geweest dat de ijzerwake ontstaan is.
Als u een pseudo-intellectueel artikel wil schrijven zorg er dan voor dat u objectief blijft.
Bij de inhoud van de website staat een copyright, dus het minste dat u kon doen is een verwijzing er naar toe. Na de publicatie van uw foto laat u uitschijnen dat u daar aanwezig was en in het huis ronddwaalde. Wie niet op de link klikt gelooft dat. En wat een kinderachtig gedoe om te schrijven 'ik voel me hier onzeker' en 'langer dan nodig blijf ik hier niet hangen'. Hagd u gee mondmasker bij misschien of was u bang om besmet te worden met een rechts virus? En als de passage over uw dik boek humoristisch bedoeld is, vind ik het vrij misplaatst, zelfs denigrerend. Ik kan u trouwens vertellen dat we in het struikgewas een kabouter geposteerd hebben die de gave heeft om een bezoeker op zijn uiterlijk te beoordelen of het een proletariër is en die onmiddellijk hardhandig te verjagen. Dat is pas merkwaardig toch?

De laatste vuurtorenwachter zei

@ Neetesonne Marc, mens mens mens, de ideologie van iemand die ‘Volk word staat' dicht mag niet genegeerd worden toch. Den Anton zou dat niet gewild hebben, denk ik. ’t Is waar dat ik dat soort gedichten ‘nationalistische troep’ vind, maar ’t is ook waar dat er andere zijn, namelijk deze waarvan ik een voorbeeld geef. Da’s toch niets om u over op te winden. Jongen toch! Maar goed, omdat ik begrijp dat hier anders geen einde aan komt, buig ik het hoofd. Marc, gij hebt waarlijk gelijk, ik zou meer zeggen: ge hebt meer dan gelijk. Hou zee!

Neetesonne Marc zei

Inderdaad, het sop is de kool niet waard. Ik heb al gemerkt dat wat u schrijft steeds een denigrerende ondertoon heeft, maar dat u nooit een echt antwoord geeft.
Zo belangrijk is uw bijdrage nu ook weer niet.
Maar gezien uw interesse voor het oeuvre van AvW, nodig ik u graag uit om in betere tijden (u behoort waarschijnlijk ook tot de 65+ groep die op een prik wacht) eens echt het huis te bezoeken. We zullen u met open armen ontvangen.
Het huis wordt beheerd door het AvW genootschap en wij nemen geen politieke standpunten in. Ons doel is louter het huis en het werk te promoten.
Sans rancune.

Lionart zei

Blablablabla in deze tijden? Povertjes.