woensdag 28 juli 2021

Wie is de man naast Jerome Lagast?

En kijk, op de valreep van augustus ontvang ik een bericht van Anita Desport: ‘De kwestie houdt me al lang bezig: wel niet, wel niet… Maar ik denk wel dat ik hier 'Pier Schepper' herken. Op een zomerse zondagmorgen, met hooi voor zijn paard, op weg naar het dorp. Pierre Deschepper (°21/11/1900 - †4/4/2000), granenhandelaar, caféuitbater van 'Hof van Commerce (Dorpstraat) en in het bezit van een kleinschalige boerderij, groot liefhebber van paardenkoersen. Door de week in werktenue, maar op zondag uitgedost in kostuum en met hoed, om in het café, aan de kerk in het Dorp, pinten te schenken voor de kerkgangers, na de hoogmis, terwijl ze een kaartje legden.’


In Bredene, hoek Duinenstraat en Frankrijklaan, staat het boerenerf van Jerome Lagast (°1898 - †1971). Boeren doet men daar niet meer, maar het huis wordt wel nog bewoond door de kleinzoon van Jerome, Filip Defever, zoon van Maurice en Martha Lagast↗︎.
In het familiearchief vindt Filip een foto waarover we tegelijk veel en niet veel weten. Rechts op de bok zien we de ferm besnorde Jerome, op weg met paard en kar, iconisch beeld dat veel oude Bredenaars zich zullen herinneren. Enig speurwerk leert ons waar de foto gemaakt is, het huisje linksboven helpt ons. We doen navraag en Dennis Goes stuurt ons een foto die zekerheid oplevert: het is wel degelijk Estaminet Parys, op de hoek van Duinenstraat en Keerweg, waar nu een CM-gebouw staat. Over dat cafeetje valt overigens ook wel één en ander te vertellen, onder meer dat men het in 1974 met de grond gelijkmaakt. (°)
Jerome Lagast is met een lading hooi op weg richting Bredene-Dorp. Voor de rest baden we in onzekerheid. Hoe heet het paard? Filip Defever vermoedt dat er maar twee geweest zijn; Laatst is Linda (°1957), daarvoor is 't Bella. Paard Linda zien we rechtsonder, samen met Maurice Defever (°1919 - †1987), vader van Filip, schoonzoon van Jerome. Van wanneer dateert de foto? Laat ons eens kijken. Kasseien liggen er in de Duinenstraat vanaf 1934, maar de stoep bestaat op die plek nog uit aangestampte aarde. Weet iemand wanneer daar dallen gelegd werden? De foto stamt van vóór die tijd. En ook van vóór 1974, jaar waarin Café Parys gesloopt wordt. En de vraag die ons ’t meest van al interesseert: wie is de man naast Jerome? Ook hij is een pijproker, voor de rest zijn er opvallende verschillen: hoed, das, pak… Het is onwaarschijnlijk dat hij Jerome alzo assisteert bij het werk. Is hij de koper van dat hooi en gaat de rit naar ’s mans huis? Is hij een toevallige passagier? Zien we de rurale versie van autostop? 
Moest daar een postkaart van gemaakt worden? Is ’t een toerist die een pittoreske foto mee naar huis wil nemen? In dat laatste geval valt ’s mans naam wellicht niet meer te achterhalen. Als ’t een Bredenaar is daarentegen…
Flor Vandekerckhove

(°) Erwin Mahieu schreef over Etstaminet Parys in ‘Roepsteen’ van de heemkring Ter Cuere; Ivan Schamp beschikt over info betreffende de laatste uitbaters. We komen er nog op terug.


Nieuw boek van Bredenaar Flor Vandekerckhove. 70 bladzijden speurwerk in alle hoeken & kanten van ’t land, in een scheve zoektocht naar de eigen identiteit. Met een voorwoord van Jan Loones↗︎. Het e-boekje (pdf) is gratis voor wie erom vraagt. Doe het nu via liefkemores@telenet.be.

2 opmerkingen:

williamschreus@gmail.com zei

Mischien Pyppe Vanleenhove ??

pieters Noël zei

Jerome Lagast is eenb nonkel van mij