maandag 12 juli 2021

Nog steeds op zoek naar…

1965, op kamp in Nijlen. Johan Decramer (Sokètje) is nummer 4. — 1. Chris Stuyts (†); 2. Marc Loy; 3.Gilbert Boey; 4. José (?) Decraemer a.k.a. ‘Sokètje’; 5. Ivan Schamp; 6. Roland Vanmassenhove (†); 7. Jan Vangeluwe; 8. Koenraad Levecke (†); 9. Flor Vandekerckhove; 10. Lucien Leroy; 11. Erik Poppe; 12. Willy Versluys; 13. Hugo Pauwels; 14. Danny Crabeels; 15. Bert Tas; 16. Serge Schout; 17. Paul Vangeluwe; 18. Lucien Geryl.




DECRAEMER KOMT in de tweede helft van de sixties als tiener in Bredene terecht en rondt zijn middelbare school af in Oostende, meer bepaald in het college, waar hij, denk ik, de Grieks-Latijnse afdeling volgt. Ik zeg dat hier wel alsof ’t niets is, maar het heeft nogal wat over en weer geschrijf gekost om die schaarse gegevens bijeen te harken. Sporen van die zoektocht vind je hier↗︎ en daar↗︎, je leest er ook waarom die makker door ons Sokètje genoemd werd, met getuigenissen van Erik Poppe, Francine Kerkaert, Marc Loy, Patrick Moenaert en Daniel Crabeels. Die laatste levert enige houvast: ‘Sokètje was thuis in Roeselare onhandelbaar geworden, en werd daarom naar Bredene gestuurd, waar hij in het huisje van weduwe Blanckaert verbleef, campinguitbaters. Zijn naam is Decraemer, zijn voornaam José, maar dat laatste ben ik niet zeker.’  Een naam: Decraemer, een (twijfelachtige) voornaam: José, een thuisstad: Roeselare. Zelf heb ik hem voor ’t laatst in Gent gezien, ik denk 1968-69, waar hij, denk ik, psychologie studeerde.
Het is weinig, maar ’t is voldoende om verder te zoeken. Zelf probeer ik het in 2018 nog via ’t college in Oostende, maar daar houdt men de data ‘slechts’ 30 jaar bij en dus rest daar van José Decraemer geen spoor meer. (Misschien hebt u op zolder nog wel zo’n oud palmares uit 1968 liggen? Laat de trapladder zakken!)
Inmiddels, in 2021, bestaan er op Facebook groepen die zo’n zoektocht misschien wel tot een goed einde kunnen brengen. Mocht u zo’n groep kennen, ga uw gang. Zelf probeer ik het via ‘Oostendse verhalen’ en ‘Bredene van en voor iedereen’. Ik zoek ook naar soortgelijke groepen in Roeselare. En omdat ge nooit weet hoe een dubbeltje rolt: ook uw eigen FB-pagina kan helpen.

PS.: Soortgelijke zoektocht naar Patrick Vanmolle bracht ons uiteindelijk tot vlak aan diens voordeur: klik hier↗︎.

's Nachts op zoek 
naar inspiratie

www.youtube.com/watch?v=4pQrVhBCxqk

Geen opmerkingen: