maandag 27 september 2021

Samenzwering? Brainwashing? De vrijheid belaagd?

— ’t Is de hoed die ’t doet. (drie maal) Centraal Annie Vanhee, Rechts: Daniël Crabeels.—


IN HAMLET waart de geest van de overleden koning over de paleismuren. Shakespeare laat de paleiswacht zeggen: Something is rotten in the state of Denmark. ’t Is een sterke oneliner, bruikbaar telkens de indruk ontstaat dat er vreemde dingen aan ’t gebeuren zijn. 
Dat denk ik wel eens wanneer ik los van elkaar staande FB-berichten van twee mij nabije bekenden lees. De ene heet Annie, de andere Danny. We zijn leeftijdgenoten, ik ben met hen opgegroeid, ook in ’t volwassen leven ben ik hen nabij gebleven en nog altijd volg ik hun handel & wandel met aandacht. Over elk van hen heb ik stukjes geschreven; over Danny Zeereisje met verregaande gevolgen↗︎, over Annie Volkskunstenares↗︎. Ge zult zien: ik ben die mensen genegen.
       [Maar ze werken me ook al eens op de zenuwen.]
Soms maant Annie me om naar haar FB-pagina te kijken en ze doet dat in dwingende bewoordingen: ‘Dit is een noodkreet, dit gaat over het einde van onze vrijheden, tot zover heeft niemand daarover wakker gelegen, wel nu is het moment’. Als ik daar vervolgens naar kijk, verneem ik dat het volk zich laat knechten. Gewoon omdat het zich laat… vaccineren. Dat Annie hard tégen is, verwondert me niet, zij vertoeft altijd op plekken waar u en ik niet komen; wat me wel verwondert is de militante toon: ‘Waar is het volk dat opstaat? Ze worden geknecht zonder het te beseffen.’ 
Waarna mijn oog al eens op de FB-pagina van Danny valt. Hem ga je bij de anti-vaxxers niet aantreffen, integendeel. Maar wat zie ik? Hij loopt storm om iets heel anders. ‘Het zijn altijd weer dezelfden die denken vrij te denken, maar gebrainwasht zijn door WOKE en andere excessen die ONVRIJ zijn. Geluk ermee. We leven midden een samenzwering van idioten.’ U leest het goed, ook bij hem: samenzwering, gebrainwasht, onvrij. 
Danny en Annie zijn tegengestelden, ik verneem dat de ene de andere op FB zelfs ‘ontvriend’ heeft, maar beiden zijn het er wel over eens: er is een samenzwering! De vrijheid wordt belaagd! Voor Annie zit de pillenindustrie erachter, voor Danny is het WOKE. Men brainwasht het volk, zeggen beiden, bij Annie bevinden de snoodaards zich rechts, bij Danny links. Als ikzelf om me heen kijk, zie ik toch iets anders: niemand wordt hier gebrainwasht, nergens ontwaar ik een samenzwering, de vrijheid staat, ietwat wankel als immer, overeind. Waaruit blijkt dat ik — oude trotskist↗︎ nochtans  het schoolvoorbeeld van een gematigde mens ben. Er is waarlijk something rotten in the state of Denmark.         [120]

Facebook

Geen opmerkingen: