donderdag 2 september 2021

Geïdentificeerd: Pierre Deschepper, a.k.a. Pier Schepper



Op 28 juli post De Laatste Vuurtorenwachter een stukje onder de vragende titel Wie is de man naast Jerome Lagast?↗︎ Bovenaan prijkt een foto uit het familiearchief van Filip Defever, kleinzoon van Jerome. We zien de ferm besnorde boer, rechts op de bok, de teugels losjes ter hand, naast hem zit een man met hoed, in pak. Op het moment van publicatie weten we niet waar en wanneer de foto gemaakt werd, we weten evenmin wie de man naast Jerome is. 
De waar-vraag krijgt al vlug een antwoord. Dennis Goes stuurt ons een foto die het achterliggende gebouwtje verduidelijkt: Café Paris↗︎. Waardoor we weten dat Lagast met een vracht hooi op weg naar Bredene Dorp is. Doordat het gebouwtje in 1974 gesloopt werd, weten we ook dat de foto van vóór die tijd stamt. Intussen wordt de post druk bekeken — bijna 600 views — maar niemand zegt wie de man in het pak is… tot gisteren. Anita Desport: 
‘De kwestie houdt me al lang bezig: wel, niet, wel, niet… Maar ik denk wel dat ik hier 'Pier Schepper' herken. Op een zomerse zondagmorgen, met hooi voor zijn paard, op weg naar het dorp. Pierre Deschepper (°21/11/1900 - †4/4/2000), granen-handelaar, caféuitbater van 't 'Hof van Commerce’ (Dorpstraat) en in het bezit van een kleinschalige boerderij, groot liefhebber van paarden en paardenkoersen. Door de week in werktenue, op zondag uitgedost in kostuum en met hoed, om in het café, aan de kerk in het Dorp, pinten te schenken voor de kerkgangers, na de hoogmis, terwijl ze een kaartje leggen.’ 
Een doorbraak!
Ik vraag mijn tipgevers om uit te kijken naar een foto van dat Hof van Commerce, en nog voor ze reageren, vind ik er zelf een in Bredene in oude prentkaarten (1973). Ik druk hem in hoofding af, de pijl wijst naar het betreffende huis en is gericht op een onleesbaar plakkaat. Daarboven hangt een bord: Gemeentehuis. Dit is wat het onderschrift zegt: 
‘De Dorpstraat omstreeks 1930, gezien vanaf de kerk, met uiterst links herberg ’t Hof van Commerce, uitgebaat door Richard Deschepper. In de herberg was tevens een hulpgemeentehuis gevestigd. Ernaast was de kruidenierswinkel van Alice Ketels, de echtgenote van Lingier.  Het tweede huis rechts werd betrokken door de familie Deroye die er een textielzaak dreef. Vroeger woonde er gareelmaker Frans Couvreur.’
Richard? Achteraf stuurt ook Louis Vande Casteele me een foto waarop het estaminet afgebeeld staat, ik druk hem hieronder af. Hier leest het plakkaat op de gevel wel duidelijk ’T HOF VAN COMMERCE. Daarachter lees ik ‘BY P. DESCHEPPER, gevolgd door een woord dat ik niet goed kan lezen: Goethals? Voeders? Corrigeer me! 
Voilà! We hebben weeral een zoektocht tot een goed einde gebracht, zoals we dat al konden doen met Smokkelscheepje strandt te Bredene↗︎ en eerder ook al met De zoektocht naar Patrick Van Molle↗︎.
Flor Vandekerckhove

[Uit de collectie van Louis Vande Casteele.]

Geen opmerkingen: