vrijdag 29 september 2023

Hoe luidt de titel in ’t Japans

Drie keer 't zelfde boek, drie keer andere titel.


IN M'N LITERAIRE compostbak steek ik werk van en over Haruki Murakami, hij wordt de centrale figuur waarrond mijn oktoberessay zal cirkelen. Uit mijn boekenkast haal ik ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’, memoires. In die kast zit ook Kangoeroecorrespondentie. In ‘Hardlopen’ vind ik veel omgeplooide hoekjes, strepen, notities en er is een blogpost: Haruki Murakami en ik. Kangoeroecorrespondentie daarentegen is maagdelijk schoon, een slecht teken.
Uit de openbare bibliotheek haal ik Murakami en het gespleten leven, werk van filosoof Ype de Boer. Geen idee of het bruikbaar is. Zeker bruikbaar is Een kat achterlaten. Herinneringen aan mijn vader, memoires in de vorm van korte verhalen. Omdat Murakami en ik Beatlesfans waren, kan ik wellicht iets aanvangen met With the Beatles. Uit de bib haal ik ook Romanschrijver van beroep, merkwaardige titel; ik kom erop terug.
Wat ik niet in de bib vind, en toch denk nodig te hebben, haal ik als e-boek in huis. Absolutely on Music: Conversations: e-boek 8,51 € (papieren versie: 12,92) en The T-Shirts I Love: e-boek 11,61 € (papier: 18,30). Het eerste is een interview, het tweede bevat memoires. 
Dan valt mijn oog op Novelist as a Vocation, waaronder staat: Romanschrijver van beroep. Dat is waarlijk hetzelfde boek, het ene Engels, het andere Nederlands, maar ze hebben niet dezelfde titel, roeping (vocation) en beroep zijn geen synoniemen hé. Mijn oktoberessay cirkelt juist rond de spanning beroep-vakmanschap-roeping-amateurisme, daardoor is dat wel interessant: hoe komt het dat het Engelse vocation in ’t Nederlands beroep wordt? 
Ik probeer het uit te vissen. In ’t Japans heet het boek Shokugyō to shite no shōsetsuka. Ik zet Google Translation aan ’t werk. Die kan met Shokugyō en shōsetsuka geen weg. Wanneer ik die golfjes van de ō weghaal, krijg ik wel een vertaling. In ’t Japans luidt de titel niet Novelist as a Vocation en evenmin Romanschrijver van beroep. Als Google gelijk heeft staat daar 'Verschillende theorieën over gekleurde vissen'. Wat zegt ge daarvan?!

Geen opmerkingen: