vrijdag 2 augustus 2019

Cindy Wright in Blankenberge, maar who the fuck is Alice?

[Voorgaande zomer heb ik er een vruchtbaar moment beleefd. Daar exposeerde toen fotograaf-auteur Michiel Hendryckx. Het leverde me een verhaal op: En route. Vandaag kijk ik er nog altijd tevreden op terug. Ook daarom trek ik deze zomer opnieuw naar Exporuimte De Meridiaan in Blankenberge. Benieuwd of ik daar weer zo’n verhaal kan sprokkelen.]


                                                                                                                                               © Dominique Provost

Achteraan in de expositieruimte leert een inleidende tekst me dat Another Fairytale schilderijen van Cindy Wright toont. Een Vlaamse, geboren in Herentals. Woont in Antwerpen. Beroemd. Wereldwijd exposities. Voor mijn geestesoog verschijnt een meisje uit de Kempen dat, tot grote verwondering van haar buurjongen, de wereld verovert. Dat die gedachte me onverwachts naar het stomme Who the Fuck is Alice? leidt, is iets wat beter niet gebeurd was, maar zo is het en niet anders.
Ik meander door de ruimtes, van links naar rechts en van achter naar voor. Alice? Who the fuck is Alice? Ik probeer mijn aandacht bij de grote, indrukwekkend knap geschilderde tableaus te houden. Alice? Who the fuck is Alice? Ik neem afstand, kom dichtbij en neem weer afstand. ik bewonder het metier van de kunstenares. Alice? Who the fuck is Alice? En niet alleen het metier, er is ook een verhaal en er is visie. Ik blader in het foldertje dat me met mooi geschreven teksten in het merkwaardige oeuvre instrueert … En echt heel de tijd: Alice? Who the Fuck is Alice?
Waarom verpest dat stomme lied mijn expositiebezoek? Eerst denk ik dat de kunstenares daar zelf schuld aan heeft. Hoe kan iemand in Herentals geboren zijn en tegelijk Cindy Wright heten? I guess she’s got her reasons / But I just don’t want to know. Waarna het in mijn hoofd ontploft: Alice? Who the Fuck is Alice?
Ik wil dat het ophoudt. Thuis vlooi ik de kwestie uit en zie tot mijn verwondering dat er naast Cindy nog mensen in Antwerpen wonen die Wright heten: Ann, Christopher, Jason, Ronald, allemaal Wright. Ja, daar heeft mijn vooringenomenheid me toch weer parten gespeeld. Voor mijn straf ga ik nog eens naar Wrights tableaus kijken, en nu zonder vooringenomenheid.
Flor Vandekerckhove


Another Fairytale. Tien monumentale stillevens van Cindy Wright. In Exporuimte De Meridiaan, Casinoplein 9 in Blankenberge. Nog tot 29 september. Gratis toegang. (Op maandag gesloten.)

Geen opmerkingen: