maandag 29 juni 2020

Dichterlijke hitparade

— Op ’t internet staan vijftig filmpjes waarin u me mijn gedichten hoort declameren. Sommige worden zelden bekeken, 
andere zijn er toch wel in geslaagd een klein publiek te verwerven. 
Dit zijn de tien meest bekeken gedichtenfilmpjes, van 10 tot de absolute top op 1. (fv) —


10. Ensor en zijn bende in Oostende bezingt de Oostendse kunstscene, verzameld rond het graf van grootmeester James Ensor. De foto’s maakte Eric Stuckmann tijdens een vernissage waarop Avondgenoegen present tekende. KLIK OP ONDERSTAANDE URL: 


9. Een onderbroken stukje telefoonseks. De titel zegt het helemaal. Is het u al overkomen dat uw eigen leven zich op dezelfde wijze ontbloot als de film die u op tv ziet?  KLIK OP ONDERSTAANDE URL:


8. Elk z’n goeienavond beantwoordt Arno’s supermooie song Oostende bonsoir. De beelden selecteer ik uit advertenties die het gebruik van alcohol promoten. Erg toepasselijk. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:   
                  https://www.youtube.com/watch?v=23K6A6vOnWY

7. Rode Mustangs en mannen met een zwarte moustache. Paul van Vliet zingt over meisjes van dertien: ‘te groot voor de poppen, te klein voor de kerels’. Vooruit, zei ik tegen mezelf, laat me daar eens een jongensversie van maken. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:



6. Mijn laatste internetaankoop. Kun je een gedicht maken over iets wat je op ’t internet koopt? Wel zeker. Kijk maar naar deze swingende declamatie. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:
                   https://www.youtube.com/watch?v=22HuF9WwLiQ

5. Met Het einde der coronatijden komen we de top-5 binnen. Het gedicht bezingt het einde van de lock down en in één beweging ook het einde van de schaarste: voortaan consumeert iedereen naar behoeften. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:



4. De boerin uit West-Vlaanderen en de kersentijd verhaalt het avontuur van een West-Vlaamse die naar Cuba uitwijkt en daar met haar boerenverstand het heft in handen neemt. KLIK OP ONDERSTAANDE URL: 
                                             https://www.youtube.com/watch?v=hHoYfTHKfic



3. De plechtigheid maakt u deelgenoot van een confrontatie tussen jonge vissers en marinesoldaten. Plaats van de handeling: uitgangskwartier Oostende. Periode: midden vorige eeuw. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:



2. Drie meisjes op de pier. Onderwerp: taboes in de Vlaamse vissersgemeenschap. Vissers mogen bij het uitvaren geen vrouwen zien, en evenmin pastoors. KLIK OP ONDERSTAANDE URL:
                                          https://www.youtube.com/watch?v=xvE8HScyZWg


1. In Karel de stichter van Bredene Duinen laat ik me inspireren door een bekend standbeeld in de wijk waar ik woon. Kijk maar, er staat niet wat er staat: It's poetry stupid! KLIK OP ONDERSTAANDE URL:

— De man die sneller schijt dan zijn schaduw is een dichtbundel van Flor Vandekerckhove. De eerste uitgave dateert van 8 januari. Sindsdien werden er, telkens in nieuwe edities, 25 gedichten toegevoegd. Dat proces werd nu beëindigd. Het eindresultaat is een e-boek van 114 pp, in PDF. En het is gratis. Wie erom vraagt krijgt het per kerende toegestuurd. Doe het via liefkemores@telenet.be. —



Geen opmerkingen: