maandag 13 juli 2020

Paul Nougé en het Belgische surrealisme

— Paul Nougé, La naissance de l'objet . Uit La subversion des images, 1929–30. —

In een kamer staart een groep mensen aandachtig naar een muur waarop niets te zien valt. Wij daarentegen zien wel iets, we zien een beeld dat zichzelf ondermijnt. De figuranten zijn leden van de Brusselse surrealistische beweging, vrienden van Paul Nougé↗︎ die in 1929 de foto maakt. Ze zijn het met elkaar eens: kunst heeft als taak de conventionele gedachten te doorbreken, en dit is wat ze hier doen.
Paul Nougé is een theoreticus van het Belgische surrealisme, geestesgenoot van René Magritte↗︎ (ook op de foto). De Brusselaars (Nougé, Magritte, Camille Goemans, André Souris, Louis Scutenaire, E.L.T. Mesens, Paul Colinet, Marcel Lecomte, en later Mariën, Christian Dotremont, Pol Bury en Marcel Broodthaers) onderscheiden zich al vlug van het Parijse centrum doordat ze sceptisch tegenover de waarde van de écriture automatique staan, dromen & delirium niet de plaats gunnen die de Parijzenaars eraan geven. Ze zijn evenmin geïnteresseerd in alchemie en het occulte, fenomenen die André Breton↗︎, paus van het surrealisme, bezighouden. In plaats van die hocus pocus prefereren de Brusselse surrealisten radicale klaarheid. Maar ze blijven natuurlijk wel surrealisten: kunst heeft als taak, zegt Nougé, mentale gewoonten te verstoren. René Magritte schenkt ons daar het bekendste voorbeeld van: Ceci n’est pas une pipe. Radicale klaarheid.
’t Is niet gemakkelijk om op ’t net een gedicht van Nougé te vinden dat goed illustreert wat hij nastreeft, maar in een bespreking van An English Translation of Belgian Surrealist Writing↗︎ vind ik wel een passage over diens ‘visuele gedichten’. Het publiek ziet op een podium panelen staan met handgeschreven versies van de gedichten. Er zijn negen percussie-instrumenten, bespeeld door een enkele drummer. Nougé en zijn kompanen declameren de woorden en vier luidsprekers versterken hun stem. Hoe dat in 1926 geklonken heeft, weten we niet, misschien moet iemand het vandaag eens overdoen.

Flor Vandekerckhove↗︎


Flor Vandekerckhove brengt ode 
aan René Magritte op youtube!

1 opmerking:

Fanny Van Berg zei

mijn huwelijk werkte niet, mensen adviseerden me om van mijn man te scheiden omdat hij een chronische bedrieger en een dronkaard was, het was een zeer vreselijke situatie om samen te leven met een dronken en bedriegende echtgenoot, het enige wat ik wilde was een verandering, dus nam ik contact op met heer Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396. Hij vertelde me dat hij mijn verbintenis met mijn man zou herenigen met zijn betovering, heer Bubuza vertelde me wat ik moest doen, wat ik meteen deed en vandaag vier ik het omdat mijn man helemaal is gestopt met drinken en vreemdgaan . Neem contact met hem op voor hulp via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com