vrijdag 23 december 2022

De oneliner van Edgar Degas



De oneliner van Edgar Degas is een van de 100 poëtische oneliners die ik aan ’t schrijven ben. Altijd één lijn, 17 lettergrepen, geen leestekens, geen kapitalen. De oneliner komt uit het niets en verdwijnt daar ook weer in. 

wachtend op warm water bedacht ik op de rand van ’t bad een wijfje

Het illustrerende / inspirerende schilderij is een pastel op papier van Edgar Degas, Vrouw in het bad, haar been sponzend. Degas creëerde het werk als onderdeel van een serie naakte vrouwelijke portretten gemaakt met pastel. Hij wilde niet de klassieke naakten van de Romeinen of Grieken kopiëren, maar eerder echte vrouwen tonen in hun dagelijkse activiteiten. Veel van zijn werken zijn eerst spontaan geschetst en later in zijn atelier uitgewerkt. Degas wordt beschouwd als een van de grondleggers van het impressionisme, hoewel hij niet van die term hield en de voorkeur gaf aan realisme. In tegenstelling tot andere impressionisten beelden veel van zijn werken interieurs uit. Dit werkje dateert van ca 1883. De afbeelding behoort tot het publiek domein in landen die het copyright vrijmaken 100 jaar nadat de maker overleden is, wat betekent dat ik er vrijelijk gebruik van kan maken.
Op YouTube hoort y me de oneliner declameren. Het in- en uitleidend muziekje is de intro van Time Is On My Side van de Rolling Stones. (Flor Vandekerckhove↗︎)

De oneliner van Degas
op YouTube

www.youtube.com/watch?v=wZ40Hi7yBwg

[292]

Geen opmerkingen: