woensdag 7 december 2022

Het literaire veld in de provincie

— Stefaan Pennynck en het stuk dat hij in het VWS-jaarwerk over Flor Vandekerckhove schreef. —


Weet u dat er een Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers↗︎ bestaat, de VWS? Die wil het werk van West-Vlaamse schrijvers bekend maken. Zelf ben ik West-Vlaming en schrijver, maar karakterieel niet erg geschikt om me te verenigen. Ik ben nergens lid van, ook niet van die VWS, ervaring↗︎ leert dat ik me beter buiten het artistiek-literaire wereldje hou. 
Stefaan Pennynck↗︎ is wel VWS-lid, bestuurslid zelfs. Hij is ook een van de schaarse lezers↗︎ van mijn oeuvre. In het Jaarwerk (°) van die vereniging publiceert hij nu een lijvig stuk over mijn schrijfpraktijk. Titel: Ik kon alleen nog maar schrijver worden. Ondertitel: Het literair werk van Flor Vandekerckhove. Monografie, 20 bladzijden! Wat zegt ge daarvan?
Ik maak geen deel uit van Bourdieus literaire veld. (°°) Ik schrijf niet voor de boekenmarkt en evenmin voor de eeuwigheid. Ik schrijf omdat het mijn manier is om met de wereld en mezelf om te gaan, omdat ik moet ‘bluvn goan’↗︎. Ik schrijf om de reden waarom Arno muziek maakte: omdat ik niet(s) anders kan. Als mijn naam nu toch in het literaire veld opduikt, komt dat alleenlijk door de inspanning van een lezer, genaamd Stefaan Pennynck. Waarvoor ik hem erkentelijk ben.

Flor Vandekerckhove↗︎


(°) VWS. Jaarwerk MMXXII. West-Vlaamse auteurs 2021-2022. 176 pp. Lidmaatschap en abonnement Jaarboek: € 30,- op rekening BE85 0015 1408 3306 van VWS.
(°°) Pierre Bourdieu. De regels van de kunst. Wording en structuur van het literaire veld. 1994. Van Gennep, A’dam. Vertaling Rokus Hofstede. De digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl) biedt in haar Algemeen letterkundig lexicon terzake een lemma aan: veldtheorie↗︎.


De e-boeken van Flor Vandekerckhove zijn gratis. Mail erom: liefkemores@telenet.be↗︎. (Vermeld de titel.)



Geen opmerkingen: