woensdag 28 februari 2024

In stijl met de apothekersassistente

— Apothekersassistente in mijn gedachten. —

ZO DOEN DE meesten het: ze kennen een verhaal en dat zetten ze op papier, ze pennen 't neer, schrijven 't op, denkend dat ze alzo ook schrijver zijn, terwijl ze alleen maar opschrijven. Dit is wat Céline er hier over zegt: ‘Iedereen kent verhalen, er zijn er duizenden die verhalen vertellen, maar dat zijn schrijvelaars.' — ‘des pauvres cafouilleux’. 'Een stijl is zeldzaam, zo zijn er maar één, twee, drie per generatie.’ Is dat mijn ambitie? Misschien wel ja. Is die ambitie te hoog gegrepen? Misschien wel ja. Zeker is dat veel van wat ik schrijf stijlonderzoek is. Een verhaal laat zich op velerlei wijzen schrijven, zegt Jean Cocteau: ‘Vous pouvez vous répéter dans tous les sens en sous differents angles’, Dat is ook wat ik hieronder doe. Hoe vertel je met stijl over een apotheekbezoek? (Flor Vandekerckhove)

1. Een sportkar van MG is een handpalmverhaal uit 2016. Dit is één manier om het verhaal van mijn apothekersbezoek te vertellen. ’t Is kort, maar in die tijd heb ik toch nog veel woorden nodig om iets gezegd te krijgen, in dit geval bijvoorbeeld 370. Een sportkar van MG staat hier.


2. Met belgerinkel naar de winkel, de zen-variatie is een verhalend gedicht uit 2020, gebaseerd op ‘Een sportkar van MG’. In die tijd onderzoek ik de spanning tussen poëzie en proza, ik vind mijn eigen poëziestijl in kwatrijnen geïnspireerd door het neerslaan van de golven op een strand. Een gedicht neemt altijd een omweg en toch is dit kwatrijnengedicht al korter dan het handpalmverhaal waarop het zich baseert. 194 woorden tegenover 370. Kijk: Met belgerinkel naar de winkel, de zen-variatie 

3. De YouTube-versie. Sterke kant van kwatrijnengedichten is dat het ritme zich goed tot declamatie leent. Sterke kant van de digitale schrijverij is dat je meer kan doen dan bloggen en e-boeken publiceren. Ik leer ook YouTube gebruiken, waarbij ik het declameren laat vergezellen van passende beelden en van muziek die het ritme onderstreept. De YouTube-versie van Met belgerinkel… staat hier.
[167]

4. Pillen tegen de vergeetachtigheid (2018). Heel die cyclus (van weinig naar nog minder en van geschreven naar gedeclameerd) maak ik in De Laatste Vuurtorenwachter tientallen keren, vooral om de ‘verkorting’ goed in de vingers te krijgen. Zo heb ik nog een verhaal dat vasthangt aan een apotheekbezoek. Weer kan ik drie versies tonen. De oervorm van Pillen tegen de vergeetachtigheid telt al minder woorden dan Een sportkar van MG (303 tegenover 370), ik schrijf het dan ook twee jaar later, ik heb het ‘kort schrijven’ al ietwat in de vingers. Pillen tegen de vergeetachtigheid staat hier.

5. Eenhoorn. In 2021 kort ik het verhaal met twee derden in. ik maak er een drabble van, een verhaal van exact 100 woorden. De beperking die een drabble je oplegt verplicht je juist om extra kort te gaan: Pillen tegen de vergeetachtigheid heet nu Eenhoorn en u leest het 100 woorden-verhaal hier.


6. De YouTube-versie. Ook in 2021 maak ik er er een filmpje van dat ik op YouTube plaats als Eenhoorn, want er zijn uiteraard meer manieren om van een verhaal te genieten, je kunt ook kijken en luisteren. In deze video maak ik gebruik van Google Translation om het verhaal ook in het Frans kenbaar te maken (zelf ken ik te weinig Frans om de kwaliteit van de vertaling te beoordelen.)  Eenhoorn hoor en zie je hier.
[225]
De digitale publicaties (pdf en EPUB) van De Lachende Visch zijn gratis. 
Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: