vrijdag 15 november 2019

Drie mystieke ervaringen voor de prijs van één


1 — Taboe — Omdat we het taboe willen doorbreken staan we op ’t einde van de pier en wachten: drie meisjes, de pastoor en ik. De meisjes roepen: ‘Dáár komt hij!’ De pastoor heft een hymne aan. Sierlijk glijdt het schip voorbij,  De meisjes ontbloten uitdagend hun borsten. Ik roep: ‘Kijk schipper, vrouwen en een pastoor op de pier!’ De visser reageert ongehoord: hij toont ons zijn bloot gat en laat een scheet, zo luid, dat het hemelgewelf ervan splijt. De meisjes knopen beschaamd hun blouses dicht en terwijl we op onze schreden terugkeren, neemt de pastoor ons nog vlug de biecht af.

2 — Paraglider — Dit is wat ik die dag zie. Vlak boven me word ik traag voorbijgestoken door een engel. Die engel beweegt geruisloos, licht schommelend, nauwelijks boven de duintoppen. Hij zweeft zo traag, zo laag dat ik eerst vermoed dat hij aan ’t landen is, maar dan zie ik dat hij zachtjes wiegend verder zweeft naar het einde van de Spinoladijk, tot aan de vuurtoren. Daar is hij nauwelijks nog een stip. Waarna hij de terugweg aanvat en weer groter wordt. Wanneer hij nadert blijf ik stilstaan om hem aandachtig te bekijken. In ‘t passeren groet de engel me en ik zwaai terug.

3 — Pijpen De man die naast me liep had juist de kerk verlaten. Ik kende hem niet, nooit eerder gezien.Fellatio’, zei hij opeens tegen me, ‘Ik begrijp niet wat mannen er zo leuk aan vinden. En ‘t is ook gevaarlijk. Je verneemt daar toch regelmatig iets over, over mannen die tijdens het pijpen hun pik afgebeten worden.’ Ik stak vlug de straat over. Daar keek ik hem na tot hij in de massa opgenomen werd. Thuis, las ik in de krant een bericht over een boodschapper van god die willekeurige voorbijgangers uitkoos om hen voor het ergste te behoeden.


Deze drie mystieke ervaringen beluisteren — met pianomuziek van Dimer Geedts — kan ook: klik hier !


Geen opmerkingen: