dinsdag 18 augustus 2020

Dendermonde, de social distance van een peirt

— Heel Dendermonde staat in ’t teken van ’t peirt. —   

Het eerste café dat ik er al wandelend tegenkom heet ’t Peirt, het lokaal van de reuzendragers. Ze gaan vandaag wel niet uit, de reuzen, maar hun dragers zijn toch overvloedig present. Veel reuzendragers, zie ik, hebben hun vrouw meegenomen en daardoor zijn ze nooit te late thuisgekomen. Maar wat ik zeggen wil is dit: in Dendermonde valt niet naast ‘t Ros Beiaard — ’t peirt — te kijken. Overal staan borden, beelden en andere artefacten die je in de kwestie onderdompelen, overal spelen vier heemskinderen, en meer dan vier ook, en de beiaard klingelt onvermoeibaar over ‘t peirt dat zijn ronde doet. In dat stadje is zelfs de in acht te nemen social distance deze van een peirt. Dat staat daar in hoefijzervormen op stoeptegels geschreven.
Nadat ik dat allemaal een beetje bekeken heb, keer ik naar de randparking terug en tot mijn ontsteltenis zie ik daar een man op de grond liggen, broek op de enkels. Het lijkt erop dat hij tijdens ’t kakken omgevallen is. Hij onderneemt weinig overtuigende pogingen om op te staan en ik waak er wel over dat ik de social distance van een ferm uit de kluiten gewassen peirt respecteer. In mijn gemoed strijden twee gedachten om voorrang: verlos ik die mens uit zijn lijden door over hem heen te rijden? Of bel ik het noodnummer? In afwachting van mijn beslissing vergroot ik de social distance tot een peirt of drie vier. Dan zie ik iemand naderen. Blijkt dat het een vrouw is die orde op zaken komt stellen. Als een geroutineerde reuzendraagster tilt ze eerst ’s mans broek op en dan de man zelve. Zoals ik al zei: wie zijn vrouw heeft meegenomen, is nooit te late thuisgekomen.
Flor Vandekerckhove


Volg op youtube, waarnaar ik op weg ben.

2 opmerkingen:

Mijke zei

Ik heb dat altijd raar gevonden , mensen die moeten kakken als ze op café zitten. Moeten dronken mensen kakken? Bij ons op de schipperskaai achter de schippersparking wordt er ook soms 'gekakt'in openlucht. Het gat wordt altijd wel schoon afgeveegd want er is ook telkens verfrommeld toiletpapier (dus die vrouw daar in Dendermonde had wellicht ook een rolletje bij?) aanwezig (erop, ernaast). Wel nog geen omvergevallen mens gezien, hier in Gent, met zijn broek af, maar, de wonderen tegenwoordig zijn de wereld nog niet uit. En dan nog, wij hebben hier zo geen 'peirt' in Gent. Het doet ook eens goed te schrijven over 'kakken', dit terzijde. En ik lees nu dat de Vier Heemskinderen op het paard zitten. Dat peirt eens zien op 30 mei 2021 lijkt me wel goed.

Jan L zei

Kakken of pissen op café, ik heb het er nog steeds moeilijk mee. Nu ja, dat kakken komt zo vaak niet voor. Ik heb een ingebouwde biologische klok. Zo wordt ik iedere nacht wakker om 03h20. Pissen.......ik kruip opnieuw in mijn bed en 12 minuten later spurt ik opnieuw naar de wc en kan nog net op tijd mijn pyamabroek zakken om mijn gevoel te doen. Wie schijt er nu om 03h32? Ja ik.
Pissen?, ja dat is wat anders. Als he graag pinten drinkt moet je ook veel pissen.ik pis soms beneveld. Dan zoek ik steun met mijn hoofd tegen de muur. Ik dus mijn bekken zo diep mogelijk in het urinoir en verlos mezelf, in een gelukzaligheid, van overtollig vocht. Denk er dan nog even de bleekblauwe of roze faiencetegeltjes van de jaren 60 bij, uw gezeik krijgt er nog een vintage kleurtje bij.
Waar ik absoluut niet tegen kan is een buurman bij het pissen. Mijn blaas slaat dicht en ik duw op het kraantje om te verdoezelen dat het niet gaat met hem naast mij. Jaja, waar het peird ons al niet doet brengt.