maandag 17 augustus 2020

Vreemdgaan in Bornem


— De Laatste Vuurtorenwachter wordt geconfronteerd met een monument in Bornem. 
Het herdenkt de Boerenkrijg. Bornem heeft naast tal van standbeelden ook twee gemeentehuizen. —

Niemand kent ons daar. Zij neemt haar wagen, ik mijn trein. Afspreken doen we aan ’t gemeentehuis. Als ik daar uit de trein stap, ligt dat gemeentehuis aan gene zijde, vlak naast het spoor, en aan deze kant is er een uitnodigend hotel. Nooit eerder was vreemdgaan zo makkelijk. Mijn oog gericht op het gemeentehuis, bestel ik een koffie en een kamer. De nacht valt over Bornem. In de kamer val ik onverrichterzake in slaap.
Je belt elkaar niet, zo luidt een ijzeren wet van het vreemdgaan. Dat weet u niet, maar ik wel. Dat weet ook de vrouw waarmee ik een hevige passie deel; vrouw die ook op het terras zit, maar van een ander hotel. Ook in Bornem ja, vlak bij het gemeentehuis ja. Ze bestelt een cola en een kamer. Ze wacht tot de nacht valt en gaat, net als ik, maar elders, onverrichterzake naar bed.
’s Anderendaags legt de hotelhoudster me uit dat Bornem twee gemeentehuizen heeft, een waar trouwpartijen hun feestelijk beslag krijgen en een waar papier over en weer gaat. Ik bevind me naast dat laatste. Omdat ik goed gelapen heb, begrijp ik meteeen wat ons overkomen is. Ik ijl in de richting van het andere gemeentehuis, overigens maar vijfhonderd meter ver. Daar geschiedt hetzelfde maar omgekeerd. De vrouw die mijn lusten dusdanig weet aan te zwengelen dat ik er een verplaatsing naar Bornem voor overheb, hoort insgelijks het verhaal van de twee gemeentehuizen. Zij ijlt in de richting van mijn gemeentehuis. We vallen elkaar in de armen, vlak voor het standbeeld waarmee ze daar de Boerenkrijg huldigen. Ik lees de boerenkrijgleuze Voor Outer en Heerd en word overmand door katholiek (outer) en gezinsverbonden (heerd) schuldgevoel, en dat terwijl ik niet eens mijn lusten heb kunnen botvieren. Toch niet in Bornem.
Flor Vandekerckhove

P.S.: Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Bornem heeft inderdaad twee gemeentehuizen en de vergissing is inderdaad gebeurd. Alleen het schuldgevoel is fictie.

Een onderbroken stukje telefoonseks op youtube

1 opmerking:

Mijke zei

De vuurrode, sterke, mooie (want waar ze nu mee bezig is en waarheen ze wilt (met jou af en toe aan haar zijde), is toch wel bijzonder) vind je altijd terug. Daar zorgt ze zelf voor denk ik. Spannend, zo vreemdgaan! Je hebt veel geluk.