donderdag 16 februari 2023

Experimenteren met de Dreamachine

Twee stills uit de documentaire FLicKeR van Nick Sheehan. We zien Iggy Pop aan ’t werk, met naast hem de Dreamachine.


In 1960 bevindt de Brits-Canadese surrealist Brion Gysin↗︎ zich, samen met de Amerikaanse beatdichters, in het Parijse hotel van madame Rachou↗︎. Daar brengt hij William S. Burroughs de cut-uptechniek↗︎ bij. Daar laat hij zijn kompanen ook kennis maken met een machine die hij met technicus Ian Sommerville↗︎ in elkaar knutselt: de  Dreamachine↗︎ (ja, er valt een m weg.)
’t Is simpel: gloeilamp 100 watt, motor en draaiende cilinder met uitsparingen. Ga voor de ronddraaiende cilinder zitten, sluit je ogen en laat het geflikker zijn werk doen. Dichter, kunstenaar, kalligraaf en mysticus Brion Gysin belooft je een bewustzijnsrevolutie. 
Meer details vind je in Wikipedia↗︎. De poëzie van de machine wordt mooi in beeld gebracht door regisseur Nik Sheehan in zijn documentaire FLicKeR, een absolute aanrader, en voor iedereen gratis beschikbaar op ’t net. We zien Burroughs in archiefbeelden en er zijn getuigenissen van zangeres Marianne Faithfull, zangeres/artiest Genesis P-Orridge van Psychic TV, dichter John Giorno, rocker Iggy Pop, filmmaker Kenneth Anger en artiest/turntablist DJ Spooky. Je kunt FLicKeR helemaal bekijken, onderaan de website van Nik Sheehan. Die site openen is nog simpeler dan de Dreamachine doen draaien: je klikt gewoon op FLicKeR↗︎.
Flor Vandekerckhove
↗︎

In de beste traditie van De Weggeefwinkel is ook dit e-essay gratis. U hoeft er alleen om te vragen. Mocht u interesse hebben, mail naar liefkemores@telenet.be↗︎.

Geen opmerkingen: