zondag 12 februari 2023

1988: Redding van het tijdschrift van de oosteroever

De kranten melden het in januari 1988: Het Visserijblad gered!


In 1987 zak ik vanuit Gent af naar de Oostendse oosteroever, waardoor ik naar mijn roots terugkeer. Daar laat ik me, schrijvend en schilderend, door ’t vissersleven inspireren. M’n atelier op de Baelskaai wordt tegelijk de uitvalsbasis om contacten met oud-bekenden te hernieuwen. Met enkelen richt ik een werkgroepje op dat de charmes van dat gebied in ’t daglicht stelt. Daarover vertelde ik eerder al in 1987, een verhaal op de Oostendse Oosteroever↗︎. Het slot van dat stukje beschrijft hoe ik alzo te weten kom dat Het Visserijblad in die dagen ophoudt te bestaan.
Het werkgroepje steekt daar een stokje voor en neemt Het Visserijblad over. Ik word de redacteur. Maar hoe produceer je een blad dat niet langer economisch rendeert? Wel, je vermindert de frequentie: weekblad wordt maandblad. Daardoor verandert ook de inhoud: van ‘news’ naar ‘views’. Je zoekt mensen die, net als jij, door zo’n blad gecharmeerd worden en betrekt hen in een ‘affiniteitsgroep’. Zo’n groep creëert content op basis van de gift en niet op basis van geld. En je schrijft wat elders niet te lezen valt. Er is een lange lijst te maken van mensen die er regelmatig en veelal belangeloos aan meewerken: André Baert, Jo Clauwaert, Robert Coelus, Walter Corveleijn (†), Daniël Crabeels, Filip De Bodt, Walter Debrock (†), Frank Decerf (†), Carlo De Gendt, Robert Depoorter, Nicole Derycker, Roland Desnerck, Juul De Vocht, Katrien Devos, Don Fabulist, Peter Flynn, PP Goberecht, Rika Goethals, Philippe Godfroid (†), Ilse Heip, Peter Holvoet-Hanssen, Norbert Hostyn, Leon Inghelbrecht (†), Jef Klausing (†), Jan Lamote, Willem Lanszweert (†), Antoine Légat, Marc Loy, Chris Meyers, Frank Neyts, Stefaan Pennynck, Jef Praet (†), Raymond Ruysschaert, Eddy Serie, Ingrid Stasse (†), Geert Cyriel Tavernier, Marcel Vanalderweireldt, Flor Vandekerckhove, Louis Vande Casteele, onze Nederlandse correspondent Jacques van Harten (†), Annie Vanhee, Sonja Vantorre, Marnix Verleene, Willy Versluys, Katrien Vervaele, en Guido Walters (†). [De lijst steunt uitsluitend op mijn geheugen en is derhalve onvolledig. Mocht je naam er ten onrechte niet in voorkomen, maak er dan geen zaak van, meld het me en ik zet het meteen recht: liefkemores@telenet.be↗︎.]
Een kwarteeuw lang blijven we dat oude, alreeds opgegeven Oostendse tijdschrift uitgeven, tot aan mijn pensionering op ’t einde van 2013. En weet je wat? Het blad bestaat vandaag nog steeds. In 2013 lanceer ik een oproep: wie wil het tijdschrift in dezelfde geest voortzetten? De klimaatactivisten van Climaxi gaan in op de uitdaging, ze nemen de titel op hun beurt over en produceren sindsdien telkens een jaarnummer. Niet slecht toch, voor een tijdschrift dat in 1988 had moeten verdwijnen. 
Wie er meer over wil weten kan ’t hier↗︎ nalezen in de Wikipedia.

Geen opmerkingen: