maandag 20 februari 2023

Koenraad Tinel tekent Babel en Singer


Beeldhouwwerk van Koenraad Tinel⇲ ken ik van een tentoonstelling⇲ die ik in 2019 in de Sint-Jacobskerk van Gent bezoek. Als ik het me goed herinner zijn daar in kijkkasten ook ’s mans tekeningen te zien. Die tekeningen leer ik nadien beter kennen in Eindelijk bevrijd, boek waarin Tinel met het zwarte familieverleden afrekent. (°)
Nu is er een nieuw Tinelboek, een om te koesteren. Daarin staan vier verhalen, twee van Isaak Babel, twee van Isaac Bashevis Singer. Die laatste is een ontdekking en ik beloof mezelf om die Singer beter te leren kennen (de neergeschreven versie van die belofte bewaar ik voor een volgend stukje.) De verhalen van Babel ken ik wel, Isaak Babel⇲ is mijn lievelingsschrijver, ik lees en herlees die mens en ontdek altijd iets wat me weer vooruithelpt in de stiel en in ’t leven. Het maakt me blij dat Tinel die voorkeur met mij deelt. 
Zoals in Eindelijk bevrijd tekent Tinel nu weer in aardse tinten, met potlood, inkt en bruine pigmenten. Een van Babels verhalen schrijft Tinel (inmiddels bijna 89) zelfs over in een sierlijk handschrift. Hij haalt details uit de verhalen en al tekenend voegt hij er zijn eigen ding aan toe, waardoor het boek me een multizintuigelijke kunstervaring schenkt: harde kaft, leeslint, mooi papier, inspirerende teksten van Babel en Singer, prachtig tekenwerk van Tinel. Ja, schoonheid schenkt wel degelijk troost en bovendien buigt zo’n boek het voortschrijden der jaren — Tania gaf me  ’t boek voor m’n verjaardag — om tot een feest.


(°) Simon Gronowski, Koenraad Tinel; David Van Reybroek. Eindelijk bevrijd. Geen schuld geen slachtoffer. Uitg. Hannibal. 2013. 117 pp.

(°°) Koenraad Tinel. Tinel tekent Babel en Singer. Uitg. Oogachtend, Ikiru bvba. 2022. 182 pp.


In mijn e-boek 'Leren schrijven' staat ook Leren schrijven in goede en in kwade dagen, een 8 bladzijden tellend essay over de modernist Isaak Babel. Het e-boek (pdf) is gratis voor al wie erom vraagt. Doe het via liefkemores@telenet.be en ik stuur het boek meteen naar uw mailbox.
De e-boeken (pdf) van Flor Vandekerckhove zijn gratis. Mail erom (en vermeld de titel): liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: