maandag 30 september 2024

In memoriam Fredric Jameson († 22 september 2024)


IN DE krant (°) lees ik dat Fredric Jameson overleden is. Veel kans dat het u niets zegt, maar ik ken die filosoof wel. Althans van naam. Althans van zijn boeken, waarvan ik er voor deze gelegenheid elf (!) uit mijn fenomenale back-upschijf ophaal. Lang geleden heb ik ze me onrechtmatig aangeschaft, kort nadat ik geleerd had hoe je dat met torrent op The Pirate Bay doet; ik herinner me nu plots ook het kat-en-muis-spel van die piraten met hun tegenstanders, dure advocaten van uitgevers die de copyright aan hun neus zagen passeren en repressieve overheden die de piraten de bak in draaiden, geen kattenpis hoor. Maar goed, mensen gebruikten die piratentruc vooral om kosteloos films en games in huis te halen, ik deed dat dus met boeken, onder meer van de nu overleden Fredric Jameson. Waarna ik die boeken stockeerde, in afwachting van… Ja, van wat eigenlijk? Misschien wel in afwachting van dit stukje. Neen, geen van die boeken heb ik gelezen, ik heb ze zelfs nooit ingekeken.
Tinneke Beeckman daarentegen heeft minstens een van die boeken wel gelezen, Postmodernism, or the cultural logic of late capitalism. Ik vat samen wat ze erover schrijft: postmodernisme hangt volgens Jameson aan het laatkapitalisme vast. Wie het postmodernisme laakt, dient ook de onderliggende economie te laken, ja Jameson is een marxist. ‘Daarnaast komt de postmoderniteit met een andere soort van cultuur, met andere kunstuitingen. Zo wordt parodie vervangen door pastiche’ en ‘Kunstwerken kunnen nog wel opmerkelijk zijn. Maar ze bieden geen satirische, kritische kijk meer op de heersende zeden en gewoonten. Ze zijn een pastiche, een samenraapsel van allusies op kunstwerken uit het verleden, maar zonder nieuwe betekenissen te genereren.’ Volgens Beeckman illustreert Jameson dat ook met voorbeelden uit de literatuur. Ik ga ernaar op zoek in mijn gestolen exemplaar, een interessante zoektocht die me leert dat er geen enkele kans bestaat dat ik dat boek ook gelezen krijg. De zoektocht maakt me weer eens duidelijk dat ik een van de barbaren ben die Alessandro Baricco zo mooi beschrijft in zijn gelijknamige boek.
Ik ga Fredric Jameson niet lezen, neen, maar ik gooi die boeken evenmin in de prullenmand, want misschien hebt u er wel iets aan. Kijk eens onderaan deze post, naar wat ik allemaal weg te geven heb (°°), allemaal e-boeken (pdf) van deze pas overleden filosoof waarover Tinneke Beeckman erg lovend spreekt. 
Flor Vandekerckhove

(°) Column Tinneke Beeckman. Guernica op een theekop. In DS 26 september 2024.
(°°) Jameson, Fredric - Postmodernism, or, The Cultural Logic of Late Capitalism (Verso, 1991). Ik kan u dat boek in pdf opsturen. ’t Zelfde geldt voor  Jameson, Fredric - Sartre, The Origins of a Style (Yale, 1961); Jameson, Fredric - Marxism and Form (Princeton, 1971); Jameson, Fredric - The Cultural Turn, selected writings on the postmodern (Verso, 1998); Jameson, Fredric - Political Unconscious (Routledge, 2002); Jameson, Fredric - Archaeologies of the Future (Verso, 2005); Jameson, Fredric - Ideologies of Theory (Verso, 2008); Jameson, Fredric - Valences of the Dialectic (Verso, 2009); Jameson, Fredric - The Hegel Variations (Verso, 2010); Jameson, Fredric - Representing Capital, A Reading of Volume One, 2011); Fredric-Jameson- The Ancients and the Postmoderns, 2015. Mail me wat ik u mag opsturen, vermeld de titel: liefkemores@telenet.be.

Geen opmerkingen: