dinsdag 3 september 2024

Stijn Streuvels ontmoet John Carpenter

Veranderen van bril kan ernstige gevolgen hebben, de held van de film ziet dingen die hij nooit eerder gezien heeft.



ALWEER september. Om te weten wat ons de komende maanden te wachten staat, moet je bij Stijn Streuvels zijn, niemand anders schrijft zo’n mooie weerberichten: ‘De boeren huisden nu in de veiligheid van hun lage, dompige keuken; z'en keken niet eens naar buiten of er verandering of droogte in de lucht te bespeuren of te verwachten viel, maar ze ondergingen gelaten de gang van het natte jaargetijde (…)’ en wat daarna komt: ‘(…) de velden lagen weer ingesneeuwd en de hofsteden onkennelijk zonder weg of wegel die de baan wees. De dag lang zat het boerenvolk binnen, ze hielden zich verscholen (…)’. (°)
Spijtig dat het overwinterende boerenvolk destijds geen toegang tot YouTube had, anders had het tijdens die veel te lange, nutteloze winterdagen naar Eight O’Clock in the Morning kunnen luisteren, kort verhaal van Ray Nelson. U werpt tegen dat die boeren Tengels niet machtig waren, maar daar had YouTube wel rap verandering in gebracht. 
Van Ray Nelson naar John Carpenter is maar een muisklik ver, afstand die oneindig korter is dan deze die de slachter in Streuvels' winters aflegt: ‘Hele godse dagen moest hij op gang over 't eenmalig witbesneeuwde land, van d'ene hofstede naar d’ andere, om zwijnen te slachten. De velden lagen effen en blak, langs alle kanten wijd uit; de hoven waren toegedekt, vervaagd en onherkennelijk onder de sneeuw, de slonke wegen verdoofd, zonder speur, met de zwaarte daarop van de vuile winterhemel (…).’ Dank zij zo’n muisklik had de overwinterende boer kunnen genieten van Masters of Cinema — John Carpenter, docu waarin hij zich een uur lang kan inleven in de betekenis van die filmmaker. Ook in Tengels, uiteraard, maar hebben we dat euvel al 
niet eerder kordaat van tafel geveegd?
Waarna het tijd wordt voor de crème de la crème: boer & boerin genieten samen van They live, film van John Carpenter, geïnspireerd door dat korte verhaal van Ray Nelson, film die hier volledig op YouTube te zien is, gratis & voor niets, weliswaar in Tengels, maar who cares, want: ‘(…) de belofte van blij verzet was achter de gordijntjes van elk verlicht venster te raden. En over 't omliggend land en de daken der huizen, blonk de maneschijn met zilverachtige glans en de sterren pinkelden lijk edelgesteente; 't was of lonkten ze en loechen en zottebolden ze ondereen, daar in 't ruim van 't firmament.’ Daar zegt toch niemand neen tegen, tegen zoiets.

(°) De citaten van Stijn Streuvels komen uit ‘Wie schaft er op de woorden.’ van Tom Sintobin, hier in dbnl. Er zijn ongetwijfeld nog mooie weerberichten te vinden in de verhalenbundel ‘Dagen’ van Stijn Streuvels. (Eerste uitgave L.J.Veen, 1902. samenstelling ePub: W. Snel 2010. Omslag Bietenoogst, 1890, Emile Claus. 232 pp.) boek dat je hier gratis kunt downloaden, in verschillende formaten, ikzelf deed het in ePub.

Geen opmerkingen: