zondag 29 oktober 2017

Van Vikingers en Vikingmeisjes


Straks vertel ik u waarom de titel het over Vikingers heeft en niet over Vikings of Vikingen, zoals het hoort, maar eerst wil ik het over de meisjes hebben.
De foto van deze klas werd me lang geleden toegestuurd door Mireille Vanblaere. Ik kreeg toen ook een andere foto, met nog meer jong volk op, en we slaagden er in om van die tweede al de namen weer te vinden. In 2015 heb ik ze hier afgedrukt. Ik verwijs niet zomaar naar die andere foto, want hij kan behulpzaam zijn bij het zoeken naar de nog ontbrekende puzzelstukjes.
Wat weten we over bovenstaande foto? De school is die van Bredene-Duinen. De lerares is Maria Lams (°1907 - †2009). Het meisje achter het nummer 2 is Mireille Vanblaere. Ze denkt dat het een schoolreis betreft die in 1950 of ’51 is doorgegaan. Dat laatste zou best kunnen, schrijft Luc Blomme me, want de autobus die rechts van het klasje staat heeft een nummerplaat die slechts tot 1953 gebruikt werd. 
Met die bus zijn de meisjes naar Dadizele getrokken. Het decor is de plaatselijke kerk van dat dorp: ‘Eerst bidden en daarna naar ‘t speelplein.’
Dit zijn de namen die we met vereende krachten gevonden hebben: (1) Maria Lams; (2) Mireille Vanblaere; (3) Paulette Rosseel; (4) Nadine Vansevenant, waarvan Mireille zegt: ‘Haar vader baatte een garage uit'; (6) Lucrèce Depoorter; (7) Christiane (Loy?); (8) Liliane Schreus: 'Haar vader was een schoenmaker uit de Duinenstraat'.
Andere namen zijn onzeker, maar ze moeten uiteindelijk wel te vinden zijn, want al die meisjes staan, met vermelding van hun naam, ook op de grote groepsfoto die, ik kan het niet genoeg benadrukken, hier staat. Zelf heb ik de beelden al eens naast elkaar gelegd en dit is wat ik me afvraag: (5) kan dat Griet Vermeersch zijn?; (9) is dat Liliane Chicau?; (10) zou dat Monique Huyghe kunnen zijn? (Luc Blomme twijfelt, hij herinnert zich Monique als 'eerder blond'.) Heb ik dat goed gezien of niet? [Laat het me weten, je kunt onderdaan deze post reageren. Aanvullingen voeg ik in ’t rood bij de tekst.]
En nu De Vikingers. De prachtige foto, die ik onder dit stuk plaats, kreeg ik via Luc Blomme. Hij werd gemaakt in café De Meiboom, lokaal van een club met zo’n vervaarlijke naam. Later verhuisden de schutters naar café des Sports in de Duinenstraat. En dit zijn de namen die we al kunnen meegeven: (1) Eduard Vanderbruggen; (2) Remi Van Ghelewe; (3) Stefaan Vanderbruggen; (6) Jerôme Stroobant; (7) Bernard Warlop; (8) Albert Blomme; (9) Cyriel Vanwanzeele, uitbater van De Meiboom; (11) Georges Poppe; (12) Robert Vansieleghem.
Marc Blomme, broer van Luc, weet nog dit: ‘De foto werd genomen op de koningschieting van 1954, waar Bernard Warlop als nieuwe sire van de handbooggilde gevierd werd. De enige nog in leven zijnde schutter is Remi Van Ghelewe. Hij was toen pijlenraper, 17 jaar oud, en kon zo aan wat extra zakgeld komen. Omdat hijzelf geen boog had mocht hij deze van de andere leden gebruiken. Later — er was toen al geen schuttersgilde meer — kreeg hij de boog van Robert Vansieleghem.’ Dat laatste zal mijn nicht Nadine verheugen, want zij heeft zich lang afgevraagd waar de boog van haar vader gebleven is. Verder zegt ze: ‘Op een rommelmarkt heb een paar jaar geleden dezelfde boog gekocht, maar ook die is weer kwijtgeraakt; wel spijtig. Heb dan in juli nog een boog gekocht om te oefenen in de tuin, ben er dus wel nog mee bezig. Als ik de herinnering aan vaders hobby oproep proef ik nog altijd de Jacqueschocolade met bananensmaak die mijn pa van het café placht mee te brengen.’
Dit gezegd zijnde vragen we ons nog altijd af wie de mannen achter de nummers 4, 5 en 10 zijn. Welaan dan, gij zonen & dochters van De Vikingers, herkent gij achter deze nummers uw vaderen niet, dat moedige mannenvolk dat destijds in weer en wind de boog ter hand nam om ermee richting Meiboom te trekken, in de hoop aldaar de hoofdvogel af te schieten? Roland Vanloo doet alvast een gok: 5 kan Raymond Claerhoudt zijn (ook bekend als carnavalist); 10: Henri Vansteenkiste (had in de Duinenstraat, dicht tegen Bredene Dorp, een winkel. Hij leverde ook gasflessen aan huis.) Marc Blomme vraagt zich af of 4 Mon Dekuyper kan zijn.

Flor Vandekerckhove


Geen opmerkingen: