woensdag 1 januari 2020

2020: een goed voornemen om U tegen te zeggen


— Ostend Social Club Avondgenoegen wijkt uit naar Bredene, maar Oostendenaars kunnen ons nog steeds boeken: liefkemores@telenet.be —

Bekendheid verwerven, allemaal goed & wel! Maar … Stel dat een culturele kring ergens bachten Roeselare Ostend Social Club Avondgenoegen boekt dan moeten we daar niet alleen heen rijden, maar er van wederkeren ook: files en omleidingen, gladde wegen, spookrijders, alcoholcontroles, ecologische voetafdruk, indommelende vrachtwagenchauffeurs, de weg overstekende rendieren, neerstortende drones … Hoe laat kom je dan thuis? En dan moeten we de piano nog wegzetten. Voor een ouder wordende mens, als ik, die ’s avonds graag thuis is, vormt dat een probleem.
Momenteel beleef ik een creatieve doorbraak die van mij misschien wel de dichter maakt die ik nooit dacht te gaan worden. Aan Delphine Lecompte kan ik dan vragen om in haar voorprogramma op te treden. Maar! Dan moet ik in Sint-Niklaas present tekenen of erger nog: in Leuven. Wanneer kom je dan thuis? Je zegt: je kunt toch ter plekke slaping bedingen. Ja en dan! Dan moet ik het bed met de pianist delen, dank je wel. Of met Delphine! Waarna ze me in haar poëzie vereeuwigt als de laatste bloedgeile vuurtorenwachter. Bedankt!
De benedenverdieping van mijn woning heeft een garage, destijds opgewaardeerd tot redactielokaal van Het Visserijblad. Na mijn pensionering geraakt de plek in onbruik. Daar sta ik nu de dingen te bekijken. Misschien maak ik er wel het thuiszaaltje van Avondgenoegen van, de piano staat er toch al en ik heb ook wel twintig oude fauteuils, versleten strand- & tuinstoelen, melkkrukken en poefs in huis: maandelijks een huiskameroptreden voor pakweg tien mensen; klein maar fijn; seniorenversie van garagerock; buren bij dichters; postmodern literair salon; Cabaret Voltaire voor de man in de straat; dat Jambon zijn geld in z’n gat steekt … En na het optreden ben ik meteen thuis. Laat ons zeggen dat we tegen de uitkom van start gaan. En tot cultuurminnend Vlaanderen zeg ik dit: denk er eens goed over na, dan vang ik intussen een uiltje.

Flor Vandekerckhove

2 opmerkingen:

Marijke zei

Avondgenoegen in da house! prachtig!

Unknown zei

Dag Flor

Als dat geen goede voornemens om het nieuwe jaar mee te starten !

Mij mag je alvast uitnodigen, ik ben altijd fan om nieuwe culturele dingen te ontdekken !

Groetjes

Dominique Van Deursen